Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011

Αρχή ευρωκάθαρσης με την Ελλάδα



αναδημοσίευσηα από  News247.gr 


Η έξοδος της Ελλάδας, όπως αναφέρει δημοσίευμα της Die Welt, θα έφερνε σταθερότητα στην Ευρώπη. "Δεν θα καταστραφούμε μαζί" αναφέρει χαρακτηριστικά. Πώς θα επηρέαζε τις υπόλοιπες χώρες.
Η θεωρία του "μαζί ξεκινήσαμε, μαζί θα καταστραφούμε", όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα Die Welt, δεν μπορεί να είναι "κόλλα που θα κρατήσει την Ευρώπη ενωμένη".
Επαναφέρει έτσι στο προσκήνιο το θέμα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. "Η Ευρωζώνη χωρίς την Ελλάδα θα μπορούσε να αναπτύξει μία νέα σχέση μαζί της.
Θα υπάρχει το ευρώ σε δέκα χρόνια; Ναι. Το νόμισμα είναι πολύ δυνατό και οι παγκόσμιες οικονομίες τόσο αλληλένδετες που δεν μπορεί να εξαφανιστεί. Το ευρώ παραμένει. Το ερώτημα είναι ποια θα είναι η μορφή της νομισματικής Ένωσης σε δέκα χρόνια", διερωτάται ο αρθρογράφος.
Η έξοδος της Ελλάδας θα μπορούσε, σύμφωνα με την εφημερίδα, να λειτουργήσει ως μοχλός πίεσης για τις υπόλοιπες αδύναμες χώρες.
"Η Ελλάδα πρέπει να εγκαταλείψει αμέσως την Ευρωζώνη, η έξοδος για τις χώρες κρίσης δεν είναι πλέον ταμπού.
Αν η Ιταλία δεν εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις πρέπει επίσης να αποκλειστεί. Αυτό βέβαια θα έφερνε περισσότερη ταλαιπωρία για τους Έλληνες από αυτή που περνούν τώρα με τις μεταρρυθμίσεις.
Αυτό όμως θα έκανε άλλες χώρες όπως την Ιταλία, την Πορτογαλία και την Ισπανία να πιεστούν πραγματικά να εφαρμόσουν τις μεταρρυθμίσεις", σημειώνεται.
Η μακροπρόθεσμη ενότητα, όπως αναφέρεται, θα μπορούσε να έρθει μόνο από μία νομισματική Ένωση που έχει υποστεί προσαρμογές.
Μία Ευρώπη που θα δίνει σχέδια διάσωσης σε υπερχρεωμένες χώρες δημιουργώντας τους νέα χρέη, θα αποτύχει, επισημαίνεται.
"Η εμπιστοσύνη που έδειξε η Ε.Ε. στις χώρες κρίσης δεν έχει επιστραφεί. Το χρέος της Ελλάδας ακόμα και μετά το κούρεμα θα παραμείνει πηγάδι χωρίς πάτο...", σχολιάζει η εφημερίδα και διαπιστώνει ότι τα αποθέματα του EFSF δεν είναι τόσο μεγάλα ώστε σώσουν την Ιταλία και ενδεχομένως άλλες χώρες αργότερα.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου