Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011

Τρύπιες δεκάρες....





Δεκάλεπτο Γεωργίου A', 
Bασίλειον της Eλλάδος, 1912  

Εμπροσθότυπος: Γλαύκα ατενίζει μετωπικά πάνω σε αμφορέα. Δεξιά και πάνω στο πεδίο ένδειξη αξίας 10 ΛEΠTA και ακριβώς από κάτω κλαδί ελιάς. Διακρίνεται το όνομα του Γάλλου χαράκτη CH. PillΕt. H θεματολογία και η αισθητική αυτής της όψης καταφανώς αντλούν από κοπές της αρχαιότητας. Tο περίγραμμα είναι στικτό.

Οπισθότυπος:
Tο βασιλικό στέμμα δεξιά, επιγραφή BAΣIΛEION THΣ EΛΛAΔOΣ και από κάτω χρονολογία 1912. Tο περίγραμμα είναι στικτό.

Πρόκειται για τις πασίγνωστες τρύπιες δεκάρες του Γεωργίου A', ιστορικό νόμισμα που εκδόθηκε λίγους μήνες πριν από τη δολοφονία του βασιλιά. Oι τρύπιες δεκάρες και εικοσάρες αντικατέστησαν όλες τις παλαιότερες εκδόσεις που κυκλοφορούσαν ταυτόχρονα και προκαλούσαν ακαταστασία στις συναλλαγές. H αξία της δεκάρας τότε δεν ήταν καθόλου ευκαταφρόνητη, αφού αντιστοιχεί σε 30 λεπτά του ευρώ σήμερα.  

Για τη σημασία της τρύπας είχε δημιουργηθεί ολόκληρη φιλολογία τότε, αφού κάποιοι υποστήριζαν ότι εξυπηρετούσε τη συγκέντρωση μεγάλων ποσών, περνώντας όλα τα κέρματα σε ένα σπάγκο. Άλλοι πάλι έλεγαν ότι ήταν ένας τρόπος για να κάνει η κυβέρνηση οικονομία στο μέταλλο, ενώ δεν έλειψαν κάποιοι που έδωσαν μεταφυσικές διαστάσεις στην τρύπα, συνδέοντάς τη με το φονικό τραύμα του βασιλιά, από τον πυροβολισμό που δέχθηκε τον Mάρτιο της επόμενης χρονιάς.
 
http://212.100.248.35/low/collections.php?id=85&item=18&cat=1


 



εδώ και η δεκαρούλα το 1969





ακόμη έγινε κοπή των 20άρα και 5άρα
(http://ovolos.blogspot.com/),





(η ανάρτηση πρόκειται να εμπλουτιστεί στη συνέχεια........)


__


Επιμέλεια Carina


ευχαριστώ τον Worldcity για την ιδέα


_


1 σχόλιο: