Σάββατο 7 Αυγούστου 2010

Π ε τ α λ ο ύ δ α


~*~

-Sotto Voce by Rodney Wood -
Στην αρχαιότητα, η πεταλούδα είχε συμβολική έννοια σε διάφορους πολιτισμούς.Στους Αζτέκους, υπήρξε το σύμβολο του φωτός και της φωτιάς, αλλά και της ψυχής των νεκρών πολεμιστών. Για τους ινδιάνους της Αμερικής, ήταν το σύμβολο προόδου και αλλαγών. Στο στάδιο του αβγού, συμβολίζει τη γέννηση μιας ιδέας, στο στάδιο της κάμπιας, φανερώνει την στιγμή που οφείλει κανείς να αποφασίσει την πραγμάτωση της ιδέας του. Σαν χρυσαλλίδα, διδάσκει με ποιο τρόπο θα εισέλθει κάποιος μέσα στον ίδιο τον εαυτό του, προκειμένου να συνδέσει την ιδέα του με τον εσωτερικό του κόσμο. ενώ, η γέννηση της πεταλούδας, σηματοδοτεί τη γέννηση μιας νέας πραγματικότητας.

Για τους αρχαίους Έλληνες, συμβόλιζε την ψυχή και για το λόγο αυτό, τις πεταλούδες ονόμαζαν “ψυχές”. Σε διάφορα σημεία της Κρήτης, έχουν βρεθεί σφραγιδόλιθοι με αναπαραστάσεις που προέρχονται από τη Μινωική εποχή.
Ήταν το σύμβολο για την αθανασία της ψυχής. Επιπλέον, και για τους Χριστιανούς ήταν σύμβολο Ανάστασης. Για τους Ινδούς, η άσπρη πεταλούδα είναι το πνεύμα των νεκρών. Κατά την ιρλανδική μυθολογία, η αγαπημένη του θεού Mider μεταμορφώθηκε από την πρώτη του σύζυγο επειδή την ζήλεψε, σε λιμνούλα. Από αυτή, προέκυψε μια προνύμφη που μεταμορφώθηκε σε μια πανέμορφη πεταλούδα, την οποία οι θεοί προστάτευαν, διότι διέθετε μαγικές ιδιότητες.

Στην Ιαπωνία, το ζεύγος πεταλούδων, συμβολίζει την συζυγική ευτυχία. Η παρουσία τους στο σπίτι σημαίνει μια επίσκεψη ή ακόμη και θάνατο στην περίπτωση άρρωστου οικογενειακού μέλους. Στην Κίνα, αποτελεί το σύμβολο της νεανικής λαχτάρας να πειραματιστεί στον έρωτα. Τέλος, στην Ανατολή, παρά τη σύντομη ζωή της, συμβολίζει μακροζωία, διότι αντιστοιχεί στον αριθμό 70. Έτσι, όταν εύχονται πεταλούδα σε κάποιον είναι σαν του εύχονται επιπλέον εβδομήντα χρόνια ζωής.

~*~

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου