Κυριακή 15 Αυγούστου 2010

ΖaΚ ΛaΚAν - ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ 20 - ENCORE. ΑΚΟΜΗ, ΚΙ ΑΛΛΟ

                                                                                               ENCORE. ΑΚΟΜΗ, ΚΙ ΑΛΛΟ

Encore. Ακόμη, κι άλλο
Έκδοση: 2010
ISBN: 978-960-453-667-2
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Συγγραφέας: Ζακ Λακαν
Το θέμα, θρυλικό: η απόλαυση, η αγάπη, η γυναικεία σεξουαλικότητα. Σε αυτό το σεμινάριο ο Λακάν διερευνά το ανέφικτο της σχέσης των δύο φύλων, την αυτιστική πρόσδεση του καθενός στην απόλαυση, τη γυναίκα ως «μη όλη», τον ερωτικό λόγο ως υποκατάστατο επαφής, την απολαυσιακή διάσταση της ασυνείδητης γνώσης.

Το ύφος, συναρπαστικό: ουδέποτε ψυχαναλυτικό κείμενο αξιοποίησε σε τέτοιο βαθμό την αμφισημία της γλώσσας, τη δυναμική του αποφθέγματος, τη μπαρόκ πολυφωνία των αναφορών.

Η θεωρητική στιγμή, μεταιχμιακή: ο Γάλλος ψυχαναλυτής κλείνει τους λογαριασμούς του με τα μαθηματικά και τη δομική γλωσσολογία, εντείνοντας παράλληλα την ανίχνευση της τοπολογίας και του πραγματικού. Μέσα από την αντιπαράθεση του Φρόιντ με τον Αριστοτέλη και τον Μαρξ αναδύεται η προβληματική της ύστερης, τόσο επίκαιρης στις μέρες μας, λακανικής διδασκαλίας.

Η ελληνική έκδοση, δίγλωσση και σχολιασμένη: πολύτιμο εργαλείο για τον μελετητή του Λακάν, παρέχοντας τη δυνατότητα άμεσης αντιπαραβολής με το γαλλικό πρωτότυπο.


Κυκλοφορεί στις 12 Νοεμβρίου 2010



Παρουσίαση του συγγραφέα


 Ο Ζακ Λακαν (1901-1981) γεννήθηκε, έζησε και εργάστηκε στο Παρίσι. Στις αρχές της δεκαετίας του '30 δημοσίευσε τη διατριβή του για την παρανοϊκή ψύχωση, και λίγο αργότερα έγινε δεκτός στη Γαλλική Ψυχαναλυτική Εταιρεία, όπου παρουσίασε τη θέση του για το λεγόμενο στάδιο του καθρέφτη. Η αποφασιστική παρέμβασή του, όμως, στο ψυχαναλυτικό γίγνεσθαι ξεκίνησε τη δεκαετία του '50 με τη μορφή ενός εβδομαδιαίου σεμιναρίου, το οποίο έγινε πόλος κατάρτισης και συσπείρωσης για πολλές γενιές ψυχαναλυτών.

Το 1964, απαντώντας στον εξοβελισμό του από τη Διεθνή Ψυχαναλυτική Εταιρεία, ο Λακάν ίδρυσε τη Φροϊδική Σχολή των Παρισίων (1964-1980), η ακτινοβολία της οποίας ξεπέρασε κατά πολύ τα γαλλικά σύνορα. Η τελευταία θεσμική πρωτοβουλία του, η Σχολή του Φροϊδικού Αιτίου (1981), έμελλε να γίνει το όχημα για τη διάδοση του λακανικού προσανατολισμού σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το 1966 ο Λακάν συγκέντρωσε σε έναν ογκώδη τόμο τα Γραπτά κείμενά του.

Το 2001 κυκλοφόρησαν τα Άλλα Γραπτά που περιλαμβάνουν όλα τα μεταγενέστερα κείμενα. Η σταδιακή έκδοση του σεμιναρίου ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του '70, σε μεταγραφή του Ζακ-Αλέν Μιλέρ, και συνεχίζεται έως σήμερα.





ως πηγή χρησιμοποιήθηκε :  http://entertainment.in.gr/html/ent/896/ent.88896.asp



2 σχόλια:

  1. Βέβαια,οφείλω να σημειώσω ότι ενώ αναγράφεται ως ημερομηνία κυκλοφορίας του βιβλίου 12/11/2010,μέχρι τη στιγμή που δημοσιεύω αυτό το σχόλιο(30/07/2011,δεν έχει πραγματοποιηθεί η κυκλοφορία του(απ'όσο γνωρίζω).
    Οι λόγοι δεν μου είναι γνωστοί..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. τελικά η δημοσίευσή του έγινε στις 9/2011
    http://www.psichogios.gr/site/Books/show?cid=22939
    αναδημοσίευση από τη Σπηλιά του Νοσφεράτου
    http://nosferatos.blogspot.com/2011/10/core.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή