Sunflowers by Vincent Willem van Gogh |
ΡΩΜΗ Βετεράνος ιταλός ληστής που το έχει «φιλοσοφήσει» το ζήτημα αποκαλύπτει ότι έκλεβε επί δεκαετίες έργα τέχνης όχι από εμμονή για κάποιον συγκεκριμένο πίνακα, ούτε επειδή ήταν παθιασμένος συλλέκτης. Ο Βιντσέντσο Πιπίνο είχε δύο και μοναδικά κίνητρα, τουλάχιστον όπως υποστηρίζει ο ίδιος: την αγάπη του για την τέχνη και το μίσος του για τους πλούσιους που πληρώνουν για να την απολαμβάνουν. Δεν ανήκει στην κατηγορία των μαφιόζων που ξεπουλάνε αριστουργήματα για ναρκωτικά ή όπλα. «Συνταξιούχος» πλέον, στα 67 του χρόνια, μόλις κυκλοφόρησε στην Ιταλία το βιβλίο με τα απομνημονεύματά του, υπό τον εύγλωττο τίτλο «Το να κλέβεις τους πλούσιους δεν είναι αμαρτία».
«Η ζωγραφική είναι ο καθρέφτης της εποχής, απεικονίζει τα προβλήματά της, αφυπνίζει τον κόσμο και καλλιεργεί το πνεύμα», πιστεύει ο κ. Πιπίνο, γέννημα θρέμμα της Βενετίας. Και τονίζει: «Είναι άδικο το ότι από παλιά οι πλούσιοι αγοράζουν σπουδαία έργα για να διακοσμήσουν τους τοίχους τους, στερώντας με αυτό τον τρόπο από τους πολίτες τον ρόλο της τέχνης». Επικαλούμενος αυτή την «ιδεολογία» έκλεβε πίνακες παλαιών βενετσιάνων ζωγράφων, αλλά και άλλων, όπως, μεταξύ άλλων, του Νταλί , του Πικάσο, του Κλιμτ και του Πόλοκ. Στόχος του ήταν πάντοτε οι ιδιωτικές συλλογές. Κρατούσε για λίγο διάστημα τα έργα και μετά «τα επέστρεφε στους φτωχούς» - όπως λέει ο ίδιος, επιμένοντας μάλιστα ότι του αξίζει το προσωνύμιο «Ρομπέν των δασών της Τέχνης». Στην πραγματικότητα, απλώς ζητούσε λύτρα και επέστρεφε άθικτα τα έργα τέχνης μόλις οι ιδιοκτήτες τους του τον πλήρωναν.
Ο κ. Πιπίνο ξεκίνησε τη συγκεκριμένη δράση του όταν, ενώ λήστευε το μέγαρο ενός μεγαλοβιομηχάνου, ιδιοκτήτη χαλυβουργείου στη Βενετία, παρατήρησε έναν πίνακα του Καναλέτο, διάσημου ζωγράφου του 18ου αιώνα. « Αποφάσισα ότι το έργο έπρεπε να στολίσει το δικό μου σπίτι για λίγο καιρό» ομολογεί.
Είναι αυτοδίδακτος σε ζητήματα τέχνης. Από μικρός, όταν σε ηλικία οκτώ ετών εγκατέλειψε το σχολείο, άρχισε να διαβάζει την ιστορία της Βενετίας και να αναπτύσσει μια ιδιαίτερη αγάπη για τη ζωγραφική. Στο βιβλίο περιγράφει την πολυετή καριέρα του αλλά και την εμπειρία 25 χρόνων στη φυλακή . «Τελικά, μπορεί κάποιος να εξασφαλίσει μια αξιοπρεπή διαβίωση κλέβοντας τίμια και χωρίς βία» είναι το συμπέρασμά του. Από τα λύτρα για τους κλεμμένους πίνακες ο κ. Πιπίνο λέει ότι πέρασαν από τα χέρια του περίπου δύο εκατομμύρια ευρώ. Σήμερα έχει κάνει στροφή 180 μοιρών: συμβουλεύει πλούσιους ιταλούς φιλότεχνους πώς να προστατέψουν τις συλλογές τους από τους διαρρήκτες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου