Δευτέρα 2 Αυγούστου 2010

Yann Tiersen

Ο Γιαν Τιρσέν (γενν.: 23 Ιουνίου 1970 γαλλ:Guillaume Yann Tiersen) είναι Γάλλος μουσικός και συνθέτης, γνωστός για τη μεταβλητότητά του, τις μινιμαλιστικές συνθέσεις, και τη δεξιοτεχνία σε πολλά όργανα. Τα περισσότερα από τα κομμάτια του περιλαμβάνουν πιάνο, ακορντεόν, μελλόντικα και βιολί.Ο Tiersen θεωρείται ένας από τους πλέον λυρικούς σύγχρονους Ευρωπαίους συνθέτες. Το μεγάλο κοινό τον γνώρισε μέσω της υπέροχης μουσικής που έγραψε για την ταινία του Ζαν-Πιερ Ζενέ «Αμελί», ο Γάλλος δημιουργός έχει ωστόσο συνθέσει πολλά άλλα υπέροχα έργα τα οποία το κοινό σιγά σιγά αρχίζει να ανακαλύπτει.
Υστερα από εξαιρετικές δουλειές, όπως είναι τα «Absente» και «C' Etait Ici», το 2005 κυκλοφόρησε το Retrouvailles, ή αλλιώς το πιο ώριμο άλμπουμ της καριέρας του. Δεν ήταν μόνο οι επιρροές από το γαλλικό chanson, τη μουσική του δρόμου, τα βαλς, την κλασική, τους μεσογειακούς ήχους και τους μινιμαλιστές που διαμόρφωσαν το τελικό αποτέλεσμα, αλλά και οι εξαιρετικά σημαντικές συνεργασίες του. Με το άλμπουμ αυτό, ο Tiersen έπεισε την Elizabeth Fraser των Cocteau Twins να εμφανιστεί ξανά δισκογραφικά, μετά από χρόνια σιωπής. Στο ίδιο άλμπουμ, συνεργάστηκε με την Jane Birkin, τον Stuart Staples των Tindersticks, αλλά και με τους Dominique A και Christophe Miossec.
O Tiersen, με το άλμπουμ αυτό ανακάλυψε έναν καινούριο τρόπο δουλειάς, φέρνοντας στην επιφάνεια κάθε τι που μπορεί να προσφέρει ένα μουσικό όργανο και με τον τρόπο αυτό, έγινε πάλι ο μοναδικός αρχιτέκτονας του δικού του έργου.
O Tiersen, με το έργο του αλλά και την απήχηση του στο παγκόσμιο κοινό, αποδεικνύει πως η Γαλλική ρομαντική μουσική έχει συνέχεια και μπορεί να σταθεί αξιοπρεπώς στην σύγχρονη μουσική πραγματικότητα. 
Στην «Retrouvailles tour» μας εντυπωσίασε, με τον πιο ροκ προσανατολισμό και τις νέες αναγνώσεις που πραγματοποίησε πάνω στις αγαπημένες του μελωδίες. ο ίδιος ανέβηκε στη σκηνή τραγουδώντας και παίζοντας με τον δικό του μοναδικό τρόπο κιθάρα και βιολί, ενώ η μπάντα που τον συνόδευε τότε αποτελούνταν από έναν μπασίστα, έναν ντράμερ και έναν κιθαρίστα. Την ορχήστρα συμπλήρωσε το Martenot's wave, ένα όργανο προάγγελος του συνθεσάιζερ το οποίο χρησιμοποιείται σπάνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου