Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2010

Η Κομισιόν επιτίθεται στην «έκπληκτη» Γαλλία για τις απελάσεις Ρομά

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διά στόματος της Επιτρόπου Δικαιοσύνης, Βίβιαν Ρέντινγκ, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά της Γαλλίας και της κυβέρνησης του Νικολά Σαρκοζί, για τις απελάσεις των προερχόμενων από τη Ρουμανία Ρομά. Προανήγγειλε δε την παραπομπή της Γαλλίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, κατηγορώντας τη χώρα για «παραπλάνηση». «Επιτέλους, αρκετά!», είπε σε έντονο ύφος η κ. Ρέντινγκ. «Έκπληκτη» με την επίθεση δηλώνει η Γαλλία.
Η κ. Ρέντινγκ δεν εξέφρασε απλώς την ανησυχία της, αλλά κατηγόρησε τους δύο αρμόδιους υπουργούς της Γαλλίας, που είχαν τις σχετικές συνομιλίες με την Κομισιόν, για παραπλάνηση και περιφρόνηση προς τις ευρωπαϊκές αρχές, αλλά και προς το Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τον οποίο έχουν ψηφίσει όλα τα κράτη-μέλη, περιλαμβανομένης της Γαλλίας.
Η Επίτροπος της Ε.Ε. επιτέθηκε, επίσης, στο Παρίσι για τα σχόλια Γάλλων υπουργών ότι η Κομισιόν δεν έχει αρμοδιότητα επί του θέματος και εξέφρασε την οργή της για τη στάση της Γαλλίας. Εξέφρασε, ακόμη, την πεποίθησή της ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει παραπομπή της Γαλλίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, με δύο κατηγορίες:
- της διάκρισης λόγω φυλής ή εθνότητας και
- της παρεμπόδισης της ελεύθερης κυκλοφορίας προσώπων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε τις δηλώσεις της Βίβιαν Ρέντινγκ (της ευρωπαίας Επιτρόπου Δικαιοσύνης και Δικαιωμάτων των Πολιτών). Δεν πιστεύουμε ότι με αυτού του είδους τις δηλώσεις μπορεί να βελτιωθεί η κατάσταση και η τύχη των Ρομά που βρίσκονται στο επίκεντρο της μέριμνας και της δράσης μας», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της Γαλλίας Μπερνάρ Βαλερό.



πηγή : http://tvxs.gr/news

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου