Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2011

Στέλιος Ράμφος




Βιογραφία

Ο Στέλιος Ράμφος γεννήθηκε στην Αθήνα (1939). 
Φιλόσοφος, πανεπιστημιακός, συγγραφέας δοκιμίων. Σπούδασε στη Νομική Αθηνών ενώ συνέχισε στο Παρίσι σπουδάζοντας Φιλοσοφία. Δίδαξε στο Πανεπιστήμιο του Βενσάν. Η πλούσια βιβλιογραφία του αντικατοπτρίζει τις πνευματικές αναζητήσεις του, τις θέσεις και τις προτάσεις του αναφορικά με τον μαρξισμό, την οικουμενικότητα του ελληνικού πολιτισμού, τους συσχετισμούς της σύγχρονης πνευματικής δημιουργίας με την ελληνορθόδοξη παράδοση. Στην εργοβιογραφία του περιλαμβάνεται πλούσια αρθρογραφία με αναφορές σ' αυτά τα γνωσιακά πεδία, δημοσιευμένα σε περιοδικά όπως "Ευθύνη", "Ερουρέμ", "Ινδικτος".




μια συνέντευξη του Στέλιου Ράμφου στην εκπομπή "Η ζωή είναι Αλλού" με κύριο θέμα την αλήθεια
http://www.antifono.gr/portal/%CE%A0%CF%81%CF%8C%CF%83%CF%89%CF%80%CE%B1/%CE%A1%CE%AC%CE%BC%CF%86%CE%BF%CF%82/%CE%A3%CF%85%CE%BD%CE%B5%CE%BD%CF%84%CE%B5%CF%8D%CE%BE%CE%B5%CE%B9%CF%82/1102--h-1.html



3 σχόλια:

  1. το θεωρητικό μπλοκ που σχημάτισαν τις προηγούμενες δεκαετίες Καστοριάδης, Μπέης, Ράμφος,Αξελός (μεταξύ άλλων) είχε την ατυχία να πέσει πάνω στη εποχή της διαμόρφωσης και παγίωσης της νεοελληνικής κουλτούρας. Ατυχώς, ενώ υπήρξε παραγωγή πολιτικής σκέψης, αυτή δεν βρήκε πρόσφορο έδαφος στη πολιτική ζωή της Ελλάδας. Δεν παράχθηκε πολιτική από τους πολιτικούς, εφαρμοσμένη πολιτική. Αυτό Το έλλειμα πολιτικής, στόχων και προσονατολισμών είναι ένα φαινόμενο του οποίου τα αποτελέσματα γίνονται ορατά τώρα, πιο ξεκάθαρα από ποτέ. Η συνέχεια θα είναι μεγάλη. Με όχημα την πολιτική, συλλογική αυτογνωσία, η "4η δημοκρατία" είναι το επείγον αίτημα και στοίχημα που θέτει ο Ράμφος - http://www.youtube.com/watch?v=t-6ldLG06ME - "ως μια μεγάλη ευκαιρία ανατάξεως".

    Ας σταθούμε προσεκτικοί, η νέα ανάγνωση, ο μετασχηματισμός που προτείνει ο Ράμφος, δεν είναι αυτό στο οποίο εξωθούμαστε σήμερα.

    Η συνέντευξη στη Κυριακοπούλου, στην οποία παραπέμπει ο σύνδεσμος, είναι υλικό, άλλη μια καλή ευκαιρία, ώστε να ξεφύγουμε απ' τα ερωτήματα που κυριαρχούν και επιβάλλονται ομαδόν απο ΜΜΕ και εξουσιαστές σήμερα.

    Υ.Σ. Η Κυριακοπούλου είναι μια μεγάλη εξαίρεση στην ελληνική τηλεόραση, την εκτιμώ πολύ. Πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. η συλλογική συνείδηση διαμορφώνεται και συγκροτείται ως "σώμα"με δυναμική ,σε ομαλές περιόδους.

    μέσα σ ένα περιβάλλον που δεν υπάρχει κοινωνική συνοχή,όταν το άτομο νιώσει πίεση,υπό το αίσθημα απειλής της ακεραιότητάς του από τις εξουσίες,τότε,αντιδρά συλλογικά,ως κοινότητα,μπροστά στον επερχόμενο κίνδυνο.

    Οι συνθήκες πιθανόν να έχουν ωριμάσει για το πέρασμα στην "4η Δημοκρατία" εν απουσία όμως της συλλογικής συνείδησης,στοιχείο συνοχής μιας κοινωνίας που έχει ως ζητούμενα τα "προφανή"..

    ωστόσο,είναι απαραίτητο να γίνει αποδόμηση του προστατευτικού πλαισίου του πολιτικού συστήματος και την ανασυγκρότησή του ως σύστημα προστασίας των αναγκών και δικαιωμάτων του ατόμου και της κοινωνίας,προκειμένου να γίνει εφικτή η μετάβαση..

    ΑπάντησηΔιαγραφή