Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011

OSLO EXPLOSION ! LIVE NEWS



ΙΣΧΥΡΗ ΈΚΡΗΞΗ ΣΤΗΝ ΝΟΡΒΗΓΙΑ
ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ OSLO 
22/07/2011 γύρω στις 16:30


A large explosion has hit near government headquarters in the Norwegian capital Oslo





Τυφλό -μάλλον τρομοκρατικό χτύπημα στο κέντρο του Όσλο (πρωτεύουσα της Νορβηγίας),κοντά σε υπουργεία -το γραφείο του Νορβηγού πρωθυπουργού, το υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Πετρελαίου βρίσκονται ανάμεσα στα κτήρια που υπέστησαν ζημιές- και σε κτίριο όπου στεγάζεται η μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα Verdens Gang,με βόβμα η οποία ήταν τοποθετημένη σε αυτοκίνητο και σύμφωνα με τις πρώτες ενημερώσεις υπάρχουν και θύματα...( εξακριβωμένες πληροφορίες, αναφέρουν το θάνατο μιας γυναίκας  από σοβαρό τραύμα στο κεφάλι)...και δυστυχώς ο αριθμός αυξάνεται συνεχώς...


ακόμη,πληροφορίες μέσα από το Όσλο υπάρχουν αρκετοί εγκλωβισμένοι μέσα στα κτίρια και είναι άγνωστο σε τι κατάσταση είναι..


πριν από λίγο έγινε γνωστό ότι μετά το χτύπημα στο κέντρο του Όσλο,έγινε ένοπλη επίθεση (από άντρα μεταμφιεσμένο σε αστυνομικό ) στο νησάκι Ουτόγια κοντά στο Όσλο όπου γινόταν το φεστιβάλ νεολαίας του κυβερνώντος κόμματος
γίνεται αναφορά για τουλάχιστον τέσσερις νεκρούς...



links για λεπτομερέστερη ενημέρωση

BBC News ( live )
http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-14254705




NRK
http://www.nrk.no/


===========================================================================



23/07/2011


Διπλή αιματηρή επίθεση στο Όσλο
Πάνω από 80 νεκροί και τουλάχιστον 14 τραυματίες είναι ο επίσημος απολογισμός της διπλής επίθεσης στην πρωτεύουσα της Νορβηγίας, Όσλο, με στόχο κυβερνητικά κτίρια και το γραφείο του πρωθυπουργού.

Τραγικές είναι οι διαστάσεις της διπλής δολοφονικής επίθεσης στο Όσλο και τα περίχωρά του, καθώς και στο νησί Οτόγια, που βρίσκεται τριάντα χιλιόμετρα βορειοδυτικά της νορβηγικής πρωτεύουσας, αφού, σύμφωνα με τηλεγράφημα του Ρόιτερς σήμερα τα ξημερώματα, η αστυνομία ανακοίνωσε πως τουλάχιστον 87 άτομα σκοτώθηκαν στο νησί Οτόγια, ενώ οι νεκροί της επίθεσης στο Όσλο ξεπερνούν τους 17, και οι τραυματίες τους 14.

Καθ΄ όλη τη διάρκεια της νύχτας, ο αριθμός των θυμάτων της επίθεσης αυξάνονταν, ενώ, μέχρι το ξημέρωμα, είχε συλληφθεί ένας άνδρας ως υπεύθυνος για τις δολοφονίες. Άγνωστη παρέμενε η ταυτότητα του, αλλά αξιωματούχοι ανέφεραν πως πρόκειται για Νορβηγό πολίτη, ο οποίος είναι πολύ πιθανό να είναι ακροδεξιός και όχι φανατικός ισλαμιστής. Άγνωστο επίσης παραμένει εάν δράστης ήταν μόνο ο Νορβηγός που συνελήφθη, ή, εάν υπήρχαν και συνεργάτες. Οι Νιου Γιορκ Τάιμς, καθώς και η νορβηγική εφημερίδα Εξπρέσεν, ανέφεραν πως μία ομάδα με τον τίτλο «υποστηρικτές της παγκόσμιας τζιχάντ» ανέλαβε την ευθύνη των επιθέσεων, με αποτέλεσμα να επικρατεί σύγχυση σχετικά με το εάν επρόκειτο για τρομοκρατική ενέργεια φανατικών ισλαμιστών, ή, τρομοκρατική πράξη ακροδεξιού.

Πέρα από τη προέλευση και τα κίνητρα της δολοφονικής ενέργειας ωστόσο, χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Πρωθυπουργού Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος διεμήνυσε ότι πρόκειται για μία «δειλή τρομοκρατική πράξη».

Τόσο ο Νορβηγός πρωθυπουργός, όσο και ο υπουργός Δικαιοσύνης, υποστήριξαν, σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο, ότι πρόκειται για επίθεση εναντίον της Δημοκρατίας της Νορβηγίας, αλλά ορκίστηκαν πως αποκλείεται μία τέτοια πράξη να οδηγήσει τη χώρα στη σιωπή. «Κανείς δεν μπορεί να μας βομβαρδίσει για να σωπάσουμε», είπε χαρακτηριστικά. 'Όσο για το γεγονός ανάληψης της ευθύνης της τρομοκρατικής ενέργειας, ο Στόλτενμπεργκ είπε πως συμβαίνει αρκετές φορές οργανώσεις να αναλαμβάνουν την ευθύνη ανάλογων ενεργειών «αλλά αυτό δεν σημαίνει πως όντως είναι και οι δράστες».

Παρά τη συγκεκριμένη δήλωση και παρά τη σύλληψη του 32χρονου Νορβηγού, ο Πρωθυπουργός αρνήθηκε να αποκαλύψει δημοσίως περισσότερες πληροφορίες για τον συλληφθέντα, υποστηρίζοντας ότι «κάτι τέτοιο είναι στην αρμοδιότητα της δικαιοσύνης». Επιπλέον, ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε, μέσω της τηλεόρασης TV2, ότι η κατάσταση είναι «πολύ σοβαρή».

Η ειδεχθής τρομοκρατική επίθεση που δέχθηκε εχθές η Νορβηγία, χαρακτηρίστηκε από τον βουλευτή της αντιπολίτευσης Γκίαρ Μπέκεβολντ ως «η χειρότερη επίθεση που δέχθηκε η Νορβηγία μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο». Ενδεικτικό είναι ότι μετά το βομβαρδισμό στο 'Όσλο, μέλη του στρατού εγκαταστάθηκαν σε διάφορα σημεία της Νορβηγικής πρωτεύουσας και η αστυνομία συνέστησε στους τρομοκρατημένους πολίτες να αποφεύγουν να κυκλοφορούν στους δρόμους.

Τρομοκρατική οργάνωση

Σύμφωνα με τους New York Times, μια τρομοκρατική οργάνωση με την επωνυμία «Βοηθοί της Παγκόσμιας Τζιχάντ» έστειλαν ανακοίνωση, κατά την οποία αναλαμβάνουν την ευθύνη της επίθεσης. Μάλιστα, στην επιστολή τους γράφουν πως «η ενέργεια αυτή αποτελεί την αρχή της αντίδρασης κατά του νορβηγικού Τύπου που δημοσίευαν κοροϊδευτικά σκίτσα του προφήτη Μωάμεθ, καθώς και της παρουσίας νορβηγικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν». Ωστόσο, ακόμα δεν έχει επιβεβαιωθεί η εγκυρότητα της επιστολής.

Αναλυτές επισημαίνουν ότι η Νοργηβία βρίσκεται εν μέσω έρευνας για πιθανές τρομοκρατικές ομάδες που σχετίζονται με την Αλ Κάιντα, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα συνελήφθησαν δύο άτομα για την υπόθεση αυτή. Επιπλέον, ο γενικός εισαγγελέας της χώρας είχε απήγγειλε κατηγορίες κατά μουσουλμάνου κληρικού ιρακινής καταγωγής που ζει στη Νορβηγία, ο οποίος απειλούσε να σκοτώσει πολιτικούς μεταξύ των οποίων και τον πρωθυπουργό, Γενς Στόλτενμπεργκ.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, CNN, BBC και AP


εδώ link για το άρθρο



============================================================================
 Last Modified: 22 Jul 2011 23:21
Europe - Al Jazeera English


At least 91 people killed after gunman opens fire at a youth camp in Utoya island, following bomb blast in central Oslo.

 



http://english.aljazeera.net/news/europe/2011/07/2011722222451150369.html
=====================================================================


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου