Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011

Δεκάδες χιλιάδες απολύσεις ανακοίνωσαν οι ευρωπαϊκές τράπεζες τον Αύγουστο


Η UBS θα περικόψει 3.500 θέσεις εργασίας κυρίως από τον κλάδο της επενδυτικής τραπεζικής, όπως ανέφερε σε χθεσινή ανακοίνωσή της. Η HSBC Holdings την 1η Αυγούστου προανήγγειλε 30.000 περικοπές, ενώ λίγες ημέρες αργότερα η Barclays και η Royal Bank of Scotland ανακοίνωσαν 3.000 και 2.000 απολύσεις αντίστοιχα.


Σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, oι ευρωπαϊκές τράπεζες προχωρούν σε μείωση του προσωπικού τους με ρυθμό εξαπλάσιο από ότι οι αμερικανικές τράπεζες. «Είναι μια πραγματική αιμορραγία. Φοβάμαι ότι η σημερινή κατάσταση που παρουσιάζει ο ευρωπαϊκός τραπεζικός κλάδος θα επιδεινωθεί περαιτέρω, προτού αρχίσει να βελτιώνεται», δήλωσε στο Bloomberg ο Τζόναθαν Εβανς της Sammons Associates στο Λονδίνο.
«Το κακό οφείλεται στο ότι έχει συρρικνωθεί πολύ ο κλάδος της επενδυτικής τραπεζικής. Τα έσοδά του είναι πολύ φτωχά, κυρίως τα έσοδα από τις συναλλαγές των μετοχών και των κρατικών ομολόγων», δήλωσε ο Στέφανο Τζιρόλα, ο οποίος διαχειρίζεται περίπου 3 δις ευρώ για λογαριασμό της Albertini Syz & Co. στο Μιλάνο.
Από την αρχή του 2011, οι απολύσεις έχουν φθάσει τις 67.000 εκ των οποίων, οι 50.000 αφορούν χαμένες θέσεις εργασίας στις βρετανικές τράπεζες. Κατά την ίδια χρονική περίοδο, οι αμερικανικές τράπεζες έχουν κάνει συνολικά 10.500 απολύσεις.
Όσο μειώνεται το ενεργητικό και τα κέρδη των τραπεζών τόσο θα αυξάνονται οι περικοπές θέσεων εργασίας. Πρόκειται για τον γνωστό φαύλο κύκλο, αναφέρουν οι συντάκτες του Bloomberg.
Ως παραδείγματα φέρνουν την "ελεύθερη" πτώση σε ποσοστό 71% των εσόδων από τον κλάδο επενδυτικής τραπεζικής που ανακοίνωσαν για το δεύτερο τρίμηνο του έτους οι ελβετικές τράπεζες Credit Suisse και UBS, τον περιορισμό των εσόδων κατά 35% που κατέγραψε το ίδιο χρονικό διάστημα η Royal Bank of Scotland με έδρα το Εδιμβούργο και την πτώση κατά 27% που σημείωσε η προ φόρων κερδοφορία της Barclays Capital.

 Αναδημοσίευση απο TVXS.gr


======================================




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου