Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

À bout de souffle (Trailer)



ΜΕ ΚΟΜΜΕΝΗ ΤΗΝ ΑΝΑΣΑ..







Παραγωγή: Γαλλική Σκηνοθεσία: Ζαν Λικ Γκοντάρ
Πρωταγωνιστούν: Ζαν Πολ Μπελμποντό, Ζαν Σεμπέρζ, Ντανιέλ Μπουλανζέρ, Ζαν Πιερ Μελβίλ

 

Μισό αιώνα και κάτι μετά την πρώτη προβολή του ξανάρχεται στην επικαιρότητα το «Με κομμένη την ανάσα», η εμβληματικότερη ταινία της γαλλικής νουβέλ βαγκ. Είναι και κάτι ακόμη, η φιγούρα και το πρόσωπο του 27χρονου τότε Ζαν-Πολ Μπελμοντό που στο ξεκίνημα της καριέρας του ταυτίστηκε με τον Ζαν-Λικ Γκοντάρ -πέντε χρόνια μετά τον ξανασυναντάμε στον αριστουργηματικό «Τρελό Πιερό». «Εψαχνα να βρω ένα θέμα σ’ όλο το γύρισμα της ταινίας και τελικά συγκέντρωσα το ενδιαφέρον μου στο πρόσωπο του Μπελμοντό. Το είδα σαν κάτι που θα ’πρεπε να το φιλμάρουμε για να δούμε τι υπάρχει από πίσω του», λέει ο Γκοντάρ.
Ο Μισέλ Πουακάρ, ένας γκάνγκστερ που φέρνει περισσότερο σε σινεφίλ -λάτρη του αμερικανικού νουάρ και λιγότερο σε τύπο του υποκόσμου, κλέβει ένα αυτοκίνητο στη Μασσαλία. Καθ’ οδόν προς το Παρίσι πυροβολεί για ασήμαντη αφορμή έναν αστυνομικό, με το περίστροφο που βρήκε στο ντουλαπάκι του αυτοκινήτου, και τον σκοτώνει. Στο Παρίσι αναζητεί έναν Ιταλό απατεώνα, ο οποίος του χρωστάει χρήματα. Εχει και μια σύντομη ερωτική περιπέτεια με μια Αμερικανιδούλα, η οποία θέλει να γίνει δημοσιογράφος. Παράλληλα, η αστυνομία έχει εξακριβώσει την ταυτότητά του και τον ψάχνει παντού.
Ο Γκοντάρ εισάγει με τον Πουακάρ έναν αντιήρωα που θα γίνει στερεοτυπικός στο μετέπειτα σινεμά της περιπλάνησης. Ο Μπελμοντό ταίριαξε κουτί σε αυτόν τον ρόλο. Η παρουσία του έφερε στο προσκήνιο ένα νέο κινηματογραφικό χαρακτήρα που αρνείται να προσαρμοστεί σε ηθικές και κοινωνικές δομές. Ο Πουακάρ είναι χωρίς ιδεολογία και τον διακρίνει μια ανεπαίσθητη απελπισία. Το «Με κομμένη την ανάσα» ήταν μια βαθιά πολιτική ταινία για την εποχή της, ένα βήμα πριν τον υπαρξισμό που είναι διάχυτος στον «Τρελό Πιερό». Η ασπρόμαυρη φωτογραφία είναι του Ραούλ Κουτάρ.
Δημοσιεύτηκε στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 18-8-2011

 Ενα περίπλοκο love story όπου βλέπουμε και από τις 2 πλευρές τι ζητούν και τι νοιώθουν, χωρίς μελό. Ασπρόμαυρη αισθητική και ένα συναρπαστικό παιχνίδι με τις σκιές...



~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου