Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

Οι δανειστές δεν αφήνουν την Ελλάδα να πτωχεύσει


αναδημοσίευση από ΤΟ ΒΗΜΑ

Νίκος Χειλάς  



Οι δανειστές δεν αφήνουν την Ελλάδα να πτωχεύσει
Τα αντίθετα συμφέροντα όμως Γαλλίας και Γερμανίας  καθυστερούν τη λύση


Βερολίνο, Γερμανία

«Οι δανειστές δεν αφήνουν την Ελλάδα να πέσει». Ο τίτλος αυτός των «Financial Times Deutschland» είναι χαρακτηριστικός για τις αντιδράσεις των γερμανικών μέσων ενημέρωσης στο πράσινο φως που έδωσαν οι απεσταλμένοι της τρόικας για την εκταμίευση της έκτης δόσης στη χώρα.

Μέχρι τότε όμως επικρατούσε συναγερμός στο Βερολίνο. «Όλα είναι ακόμα στον αέρα, όλα εξαρτώνται από το πόρισμα της τρόικας» έλεγε πηγή του υπουργείου οικονομικών. «Αν πει „όχι“ στην εκταμίευση, τότε, το Δεκέμβριο, θα έχουμε στην Ελλάδα „default“ (πτώχευση)».

Σε αντίθετη περίπτωση, πρόσθεσε, αν δηλαδή το «ναι» στην έκτη δόση οριστικοποιηθεί, οι ευρωπαίοι εταίροι θα έχουν αρκετό καιρό μπροστά τους για να αναπροσαρμόσουν το δεύτερο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα, όπως αυτό αποφασίστηκε στη σύνοδο κορυφής της 31ης Ιουλίου στις Βρυξέλλες.

«Το κούρεμα του 21% που αποφασίστηκε τότε δεν ήταν τυχαίο» έλεγε η ίδια πηγή. «Είχε σχέση με τα τότε δεδομένα, στη βάση των οποίων υπολογίσθηκε η δυνατότητα βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Από τότε όμως πολλές μεταβλητές έχουν αλλάξει, και ανάλογα πρέπει να τροποποιηθεί και το ποσό του δεύτερου πακέτου, καθώς και το ποσοστό συμμετοχής των δανειστών».

Η διαδικασία αυτή, πρόσθεσε, θα μπορούσε να παραταθεί μέχρι και τα μέσα Ιανουαρίου του 2012. Για απόφαση εντός των 3-4 προσεχών εβδομάδων πάντως, όπως προβλεπόταν αρχικά, δεν μπορεί να γίνεται πλέον λόγος.

«Δεν υπάρχει η παραμικρή σκέψη να αφήσουμε αβοήθητη την Ελλάδα» τόνισε καθησυχαστικά. «Η προσαρμογή του δεύτερου πακέτου εξετάζεται αποκλειστικά υπό το πρίσμα της εξασφάλισης της βιωσιμότητας του χρέους».

Όλα εξαρτώνται λοιπόν τώρα από τις τελικές αποφάσεις που θα πάρουν το επόμενο δεκαήμερο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (Ουάσιγκτον) η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Βρυξέλλες) και τη Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (Φρανκφούρτη). Η γενική εκτίμηση στο Βερολίνο είναι πάντως, ότι η απόφαση θα είναι θετική.

Η προσοχή επικεντρώνεται εκ νέου στο μεγαλεπήβολο σχέδιο που εξήγγειλαν την Κυριακή η Άνγκελα Μέρκελ και ο Νικολά Σαρκοζί για μια «μόνιμη λύση του προβλήματος της Ελλάδας ως μέλους της ευρωζώνης».

Μόνο που η λύση αυτή προσκρούει στα αντιθετικά συμφέροντα της Γαλλίας και της Γερμανίας.

Ενώ η κ.Μέρκελ ζητά το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους κατά 50%-60%, ο κ.Σαρκοζί βάζει διπλό φρένο σε αυτό. Πρώτον, πολιτικά: Επειδή δεν θέλει να «φορτωθεί» μια αποτυχία της ευρωζώνης ενόψει των προεδρικών εκλογών της ερχόμενης άνοιξης. Και δεύτερον, οικονομικά - για να μη φέρει σε μειονεκτική θέση τις γαλλικές τράπεζες έναντι των γερμανικών, δεδομένου ότι οι πρώτες διαθέτουν πολύ περισσότερα ελληνικά ομόλογα από τις δεύτερες.

Ταυτόχρονα διαφωνούν βαθειά σχετικά με το ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό ταμείο στήριξης EFSF. Ενώ ο γάλλος πρόεδρος υποστηρίζει, ότι το EFSF πρέπει να εξυπηρετήσει άμεσα και τις τράπεζες, η γερμανίδα καγκελάριος το προορίζει μόνο προβλέπει κρατικά δάνεια - και μόνο σε περίπτωση ύστατης ανάγκης για τραπεζικά ιδρύματα.

Οι επιτροπές με εμπειρογνώμονες των δυο χωρών, που άρχισαν από χθες τις εργασίες τους, απέχουν πάντως, σύμφωνα με αναλυτές, πολύ ακόμα από την εξεύρεση συμβιβασμού.

Αναφορικά με την Ελλάδα πάντως, η γερμανίδα καγκελάριος που είναι και η ίδια «νεοφώτιστη» στο θέμα του κουρέματος - μέχρι προ εβδομάδας απέκρουε κάθε σκέψη γι αυτό - κέρδισε τώρα ένα σημαντικό σύμμαχο: τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου και πρόεδρο του Eurogroup Ζαν-Κλωντ Γιούνγκερ.

«Το κούρεμα του ελληνικού χρέους είναι αναπόφευκτο» δήλωσε ο ίδιος σήμερα στον αυστριακό τηλεοπτικό σταθμό ORF. Για το ακριβές ύψος του δεν ήθελε να δεσμευτεί. «Κανείς δεν θα πρέπει να περιμένει πάντως, ότι φτάνει ένα 50%-60%» πρόσθεσε. «Μιλάμε για περισσότερα. Για την αντιμετώπιση τόσο μεγάλων κρίσεων δεν υπάρχουν ιστορικές εμπειρίες». 



====================================



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου