Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2011

Πόρισμα για την καταστροφή στη Φουκουσίμα: Χωρίς μηχανισμούς πρόληψης η κυβέρνηση


αναδημοσίευση από TVXS.gr



Απροετοίμαστη και χωρίς μηχανισμούς παρεμπόδισης επιπτώσεων μεγάλης κλίμακας, ήταν, σύμφωνα με το πόρισμα για την καταστροφή στη Φουκουσίμα, η εταιρεία Tepco που διαχειριζόταν την πυρηνική μονάδα. Το πόρισμα των 507 σελίδων για τη μεγαλύτερη πυρηνική καταστροφή στον πλανήτη μετά από εκείνη στο Τσερνόμπιλ, δημοσιοποιήθηκε σήμερα στο Τόκιο.


Στο «στόχαστρο» των συντακτών του ανωτέρω πορίσματος είναι η εταιρεία Tokyo Electric power (Tepco), που λειτουργεί την ιαπωνική πυρηνική μονάδα στη Φουκουσίμα, όπου συνέβη η καταστροφή, αλλά και η κυβέρνηση της χώρας.
 
Όσον αφορά την κυβέρνηση, ελέγχεται «για λάθη που διέπραξε, τόσο προ, όσο και μετά απ’ το πυρηνικό δυστύχημα» της 11ης Μαρτίου και, πλέον συγκεκριμένα «για τις μη τηρούμενες (προληπτικού χαρακτήρα) διαδικασίες», «για ανυπαρξία μηχανισμών παρεμπόδισης τέτοιας κλίμακας επιπτώσεων», «για την κακή ποιότητα της ενημέρωσης των πολιτών, όσον αφορά το δυστύχημα, όπως και για εμφανή έλλειψη συντονισμού των κυβερνητικών υπηρεσιών μεταγενέστερα (...) «με δραματικές επιπτώσεις» για τον ιαπωνικό πληθυσμό.
 
Η διεύθυνση της Tepco στο πόρισμα καυτηριάζεται για την ανακοίνωση, που εξέδωσε λίγες μέρες μετά την 11η Μαρτίου, ότι «δεν τής ήταν δυνατόν να έχει προετοιμαστεί για μια κατάσταση, η οποία ήταν αδιανόητο ότι θα συμβεί».


____________________________________

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου