Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Παρακάμπτουν το Σύνταγμα υπέρ των δανειστών μας

Μπορεί τα πανηγύρια στην κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο καλά να κρατούν, όμως όσο περνά η ώρα όλο και περισσότερο φωτίζονται οι σκοτεινές πτυχές της χθεσινής συμφωνίας του Eurogroup.

Όπως αποκαλύπτει το www.koutipandoras.gr η Ελληνική κυβέρνηση δεσμεύτηκε να αποπληρώσει κατά προτεραιότητα τα χρέη προς τους ξένους δανειστές τα επόμενα χρόνια και να αφήσει σε δεύτερη μοίρα τη δημόσια υγεία, την εκπαίδευση και την εθνική άμυνα παρά τα όσα ορίζει το διεθνές δίκαιο. Πιο απλά, ο έλεγχος των μελλοντικών προϋπολογισμών περνά στα χέρια των ξένων δανειστών και η Ελλάδα μπαίνει υπό καθεστώς πλήρους εποπτείας.

Μάλιστα η εξυπηρέτηση του χρέους αναμένεται να κατοχυρωθεί και συνταγματικά, προκειμένου να δεθούν χειροπόδαρα και οι επόμενες κυβερνήσεις. Κάτι τέτοιο όμως έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το ελληνικό Σύνταγμα.

Όπως αναφέρει στο www.koutipandoras.gr, ο συνταγματολόγος Γιώργος Κατρούγκαλος «κάτι τέτοιο είναι ευθέως αντισυνταγματικό και προσκρούει στο σκληρό πυρήνα του Συντάγματος». Και αυτό διότι «ο κρατικός προϋπολογισμός δεν μπορεί να διατίθεται κατά βούληση αλλά είναι προορισμένος να εξυπηρετεί τους συνταγματικούς σκοπούς» σύμφωνα με τον ίδιο.

Η εξυπηρέτηση των εσωτερικών αναγκών μιας χώρας έναντι των ξένων δανειστών σε περίπτωση «εκτάκτου ανάγκης» είναι κάτι που προβλέπεται και από το διεθνές δίκαιο, όπου επικρατεί ο αντίστροφος κανόνας.

Δηλαδή το διεθνές δίκαιο αποδέχεται ότι εάν ένα κράτος έχει από τη μια να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των δανειστών του και από την άλλη τις βασικές του κοινωνικές λειτουργίες, τότε του δίνεται η δυνατότητα να ικανοποιήσει τις δεύτερες, όταν βρίσκεται σε κατάσταση «εκτάκτου ανάγκης».

Ωστόσο, οποιαδήποτε κίνηση για συνταγματική κατοχύρωση δεν δύναται να πραγματοποιηθεί πριν από το 2013, λόγω του γεγονότος ότι δεν έχει παρέλθει πενταετία από την προηγούμενη αναθεώρηση. «Δεν μπορεί να ξεκινήσει καμία τέτοια συζήτηση για συνταγματική κατοχύρωση λόγω των διαδικασιών που προβλέπει το ελληνικό Σύνταγμα» σημειώνει στο www.koutipandoras.gr ο κ. Κατρούγκαλος.

Να σημειωθεί ότι ακόμη και η δέσμευση για προτεραιότητα στην εξυπηρέτηση του ύψους των δανείων που έχει λάβει η χώρα τα επόμενα χρόνια, θα κινούνταν και πάλι στα όρια της συνταγματικότητας. «Σε αυτή την περίπτωση θα μιλούσαμε για οριακή αντισυνταγματικότητα, ενώ στην προκειμένη έχουμε πρόδηλη αντισυνταγματικότητα» συμπληρώνει ο κ. Κατρούγκαλος. 

αναδημοσίευσηα από το κουτί της Πανδώρας
συντάκτης Β.Τριάντης

__________________________

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου