Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012





..πριν και μετά.., ακόμη πιο μετά..,ακόμη ακόμη πιο μετά..


Ένα καλειδοσκόπιο είναι ένας κύκλος από καθρέφτες που περιέχουν χαλαρά, χρωματιστά αντικείμενα, όπως χάντρες ή βότσαλα και τα κομμάτια του γυαλιού. Καθώς ο θεατής κοιτάζει από το ένα άκρο, το φως που εισέρχεται στο άλλο άκρο δημιουργεί ένα πολύχρωμο μοτίβο, λόγω της αντανάκλασης από τους καθρέφτες. Επινοήθηκε το 1817 από την Σκωτσέζο εφευρέτη Sir David Brewster. Η λέξη «καλειδοσκόπιο» προέρχεται από την αρχαία ελληνική καλ (ός) (ομορφιά, όμορφη), είδο (ς) (μορφή, σχήμα) και-σκόπιο (εργαλείο για την εξέταση), ως εκ τούτου, «παρατηρητή των όμορφων μορφών."
Τα καλειδοσκόπια λειτουργούν βασιζόμενα στην αρχή των πολλαπλών αντανακλάσεων, όπου οι περισσότεροι καθρέπτες συνδέονται μεταξύ τους. Συνήθως υπάρχουν τρεις ορθογώνιου μήκους καθρέφτες. Η ρύθμιση των καθρεφτεών σε μια γωνία 45 μοιρών δημιουργεί οκτώ διπλές εικόνες από τα αντικείμενα, έξι στους 60 °, και τέσσερις στους 90 °. 'Οσο ο σωλήνας περιστρέφεται, τα χρωματιστά αντικείμενα παρουσιάζoνται στον θεατή με διαφορετικά χρώματα και σχέδια. Κάθε αυθαίρετος τρόπος διεξαγωγής των αντικειμένων, εμφανίζεται σαν ένα όμορφο μοτίβο που δημιουργήθηκε από την αντανάκλαση στους καθρέπτες.



τι άλλο θα μπορούσε να είναι αυτή εικόνα..;


___________________________________


μοτίβα

8 σχόλια:

  1. Εκπληκτικό! Μαγική εικόνα την ονομάζω εγώ :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η μαγεία του "απείρως περίπλοκο"...
    Καλό βραδάκι Δημήτρη μου :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. και είναι και πανεύκολο στη κατασκευή του!

    http://www.optics.arizona.edu/academics/kaleidoscopehowtomakeakaleidoscope.htm

    εκπληκτικό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. !
    εντυπωσιακό...
    ο σύνδεσμος που οδηγεί στον κήπο!

    Σ'ευχαριστώ Worldcity
    και χαίρομαι πολύ για την παρουσία σου:)

    Υ.Γ.
    Αλήθεια έχεις επιχειρήσει να το κατασκευάσεις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. τις επόμενες ημέρες θα το κάνω - θέλω να το ψάξω λίγο καλύτερα ακόμη, αλλά είναι εξαιρετικά εύκολο - μου θύμισε και το τηλεσκόπιο που κάναμε στο δημοτικό, το οποίο ειρήσθω εν παρόδω σκεφτόμουν να το επιχειρήσω αυτές τις ημέρες - τώρα έχω δυο κατασκευές να κάνω - χα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. :))

    Ωραία!
    Θα περιμένω να δω το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα-εκτός αν θέλεις να μοιραστούμε τις κατασκευές...εσύ το τηλεσκόπιο κι εγώ το καλειδοσκόπιο,ε;

    Υ.Γ.
    Αλήθεια,πότε φτιάχνανε τηλεσκόπιο στα δημοτικά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Κοιτάζοντάς το και ενώ φαινομενικά δεν έχει σχέση, μου ήρθαν στο νου οι βουδιστικές mandala. Ποιητική αδεία, ερμηνεία δημιουργώντας κόσμο δεν δίνει και το υπέροχο καλειδοσκόπιο;

    Καλησπέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πολύ πιθανόν να είναι κι έτσι,εξαρτάται από ποια οπτική κοιτάζει κανείς π.χ εάν κοιτάς από πάνω προς τα κάτω έχεις ως εικόνα την επιφάνεια και δεν βλέπεις το βάθος.
    Δηλ.γενικά νομίζω ότι δεν έχει σημασία τι κοιτάς αλλά τι βλέπεις.
    Αλλά και οι "κόσμοι" δεν δημιουργούνται,απλά υπάρχουν,εμείς κινούμαστε -από διάφορες οδούς-προς σ' αυτούς.

    Καλησπέρα και σε σένα makis!
    :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή