Τρίτη 10 Απριλίου 2012

Περίεργη τροπολογία αναφορικά με τη λήψη αεροφωτογραφιών



Αεροφωτογραφία του Stephan-Zirwes11


Μία περίεργη τροπολογία αναφορικά με τη λήψη αεροφωτογραφιών της χώρας κατατέθηκε πρόσφατα στη Βουλή, η οποία φέρει τις υπογραφές πέντε υπουργών. Πρόκειται για τροπολογία-προσθήκη η οποία κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου «Νέος Οικοδομικός Κανονισμός» και η οποία εγείρει πολλά ερωτηματικά.

Με την προσθήκη αυτή ανοίγει ο δρόμος για την αγορά από την πλευρά του ΟΚΧΕ ψηφιακής αεροφωτογραφικής μηχανής για τη λήψη αεροφωτογραφιών, το κόστος της οποίας ανέρχεται σε 1.200.000 ευρώ. Ο εν λόγω εξοπλισμός πρόκειται να χρησιμοποιηθεί για τη λήψη αεροφωτογραφιών στην περιοχή της Πελοπονήσου και στην Κτηματολόγιο ΑΕ έχει προκαλέσει ποικίλα ερωτηματικά.

Καταρχήν εδώ και ενάμιση χρόνο η πρόοδος της λήψης αεροφωτογραφιών καθυστερεί σημαντικά. Η συγκεκριμένη εργασία συνήθως δίνεται σε αναδόχους, καθώς χρειάζεται ειδικό εξοπλισμό και know how για να προχωρήσει. Εδώ και μήνες όμως έχει πρακτικά «κολλήσει» εξαιτίας της απροθυμίας των στελεχών του ΟΚΧΕ να δώσουν τη συγκατάθεσή τους για να προχωρήσει το έργο.

Ωστόσο η καθυστέρηση μόνο ωφέλιμη δεν είναι για τη χώρα τη δεδομένη χρονική στιγμή. Το πρόστιμο που αντιμετωπίζει ο ΟΠΕΚΕΠΕ εξαιτίας της καθυστέρησης αυτής ανέρχεται σε 300 εκατ. ευρώ. Και αυτό διότι ο Οργανισμός θα έπρεπε να παραδώσει έως το 2013 συγκεκριμένα αποτελέσματα πάνω στο project που έχει αναλάβει.

Τα ερωτήματα που τίθενται είναι για ποιο λόγο τα στελέχη του ΟΚΧΕ επιδεικνύουν τέτοια σφοδρή επιθυμία για την προμήθεια του εν λόγω εξοπλισμού; Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του www.koutipandoras.gr η προμήθεια του εν λόγω εξοπλισμού δε λύνει το πρόβλημα τη δεδομένη χρονική στιγμή αλλά το επιδεινώνει.

Η επεξεργασία των αεροφωτογραφιών τελικά θα πρέπει να δοθεί σε ιδιώτη, διότι χρειάζεται ειδική τεχνογνωσία που το Ελληνικό δημόσιο στην παρούσα φάση δεν διαθέτει. Επιπλέον ο ΟΚΧΕ είναι ένας φοβερά αποδυναμωμένος Οργανισμός με σημαντικές ελλείψεις προσωπικού που δύσκολα μπορεί να ανταποκριθεί στα δεδομένα αυτά. Και σα να μην έφταναν όλα αυτά οι όποιες καθυστερήσεις κρίνονται ως απαγορευτικές, καθώς τυχόν επιβολή προστίμου από την ΕΕ, θα προκαλέσει επιπρόσθετο πονοκέφαλο στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, υπό τη δαμόκλειο σπάθη του συμμαζέματος των δημοσιονομικών.

Καλά πληροφορημένες πηγές έκαναν λόγο στο www.koutipandoras.gr για «πειραματισμούς» σε μια δύσκολη συγκυρία για τη χώρα. Εξελίξεις αναμένονται στο σημερινό ΔΣ της Κτηματολογίου ΑΕ. Ωστόσο, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του www.koutipandoras.gr οι απόψεις διίστανται, καθώς η όλη ιστορία έχει προκαλέσει ουκ ολίγες αντιδράσεις. 


 ΟΚΧΕ : Οργανισμός Κτηματολογίου και Χαρτογραφήσεων Ελλάδος
 ΟΠΕΚΕΠΕ : Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων

Αναδημοσίευση από το κουτί της Πανδώρας 
________________________________


φωτογραφία από το Ξέφωτο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου