Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2013

Συνελήφθησαν ο Μιχαλολιάκος και άλλοι βουλευτές της ΧΑ. Αναζητούνται ακόμη δεκάδες χρυσαυγίτες







Σε συλλήψεις δεκάδων ηγετικών στελεχών, με πρώτο τον αρχηγό της Χ.Α, προχωρά η αστυνομία μετά το το πόρισμα του Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου που θεωρεί τη Χ.Α «εγκληματική οργάνωση» - υπάρχουν εντάλματα για συνολικά 36 χρυσαυγίτες.

Συνελήφθησαν τις πρωινές ώρες ο γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος και ο βουλευτής του κόμματος Ηλίας Κασιδιάρης, μετά από σχετικά εντάλματα σύλληψης που εκδόθηκαν σε βάρος τους από την Εισαγγελία Πρωτοδικών. Εκτός από τον γενικό γραμματέα και πρόεδρο της Χρυσής Αυγής, Νίκο Μιχαλολιάκο, και τον βουλευτή, Ηλία Κασιδιάρη, η αστυνομία έχει προχωρήσει και σε άλλες συλλήψεις (τουλάχιστον δέκα), μέσα στις οποίες είναι και στελέχη της τοπικής οργάνωσης Νίκαιας, που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα.  Κατά τις ίδιες πηγές, έχουν εκδοθεί εντάλματα για 32 στελέχη της ΧΑ και έξι βουλευτές της, μεταξύ των οποίων οι Χρίστος Παππάς, Γιάννης Λαγός, Νίκος Μίχος και Ηλίας Παναγιώταρος. Ο τελευταίος συνελήφθη προσερχόμενος από μόνος του στη ΓΑΔΑ. Λίγο μετά,και  ο βουλευτής Γιάννης Λαγός συνελήφθη μαζί με άλλα έντεκα μέλη της Χρυσής Αυγής, ανεβάζοντας τον αριθμό των συλληφθέντων στους 14 έως στιγμής. Μεταξύ των στελεχών της Χρυσής Αυγής, που συνελήφθησαν, εκτός από τους βουλευτές, είναι και ο πρόεδρος της Τοπικής Οργάνωσης Νίκαιας, Γιώργος Πατέλης.

Οι δικογραφίες που έχουν σχηματιστεί σε βάρος  των συλληφθέντων, θα διαβιβαστούν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών, ο οποίος θα ασκήσει σε βάρος τους ποινική δίωξη. Μετά την άσκηση ποινικής δίωξης, η υπόθεση θα ανατεθεί σε τακτικό ανακριτή στον οποίο οι κατηγορούμενοι –πλέον- έχουν τη δυνατότητα να απολογηθούν εντός πέντε ημερών. Μέχρι τότε, θα κρατούνται στη ΓΑΔΑ.

Λόγω της σοβαρότητας του θέματος, θεωρείται πολύ πιθανό να συγκληθεί η Ολομέλεια Εφετών της Αθήνας, έτσι ώστε η ανάκριση να διενεργηθεί από εφέτη ανακριτή. Εάν η Ολομέλεια κρίνει ότι η υπόθεση πρέπει να ανατεθεί σε εφέτη ανακριτή, τότε οι δικογραφίες θα διαβιβαστούν στο Εφετείο.

Όπως έγινε πάντως γνωστό, στις καταγεγραμμένες συνομιλίες μεταξύ βουλευτών του κόμματος αναφέρονται περιστατικά, που «δένουν» τη βασική κατηγορία, περί συστάσεως εγκληματικής οργάνωσης, στην οποία εστιάζει το πόρισμα του αντεισαγγελέα του ΑΠ, Χαρ. Βουρλιώτη, που βρίσκεται ήδη στα χέρια της εισαγγελέως Ευτ. Κουτζαμάνη. Τα συγκεκριμένα στοιχεία αφορούν 10 ανθρωποκτονίες και απόπειρες ανθρωποκτονιών, μεταξύ αυτών η δολοφονία του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι, το περιστατικό του Πακιστανού μετανάστη στα Πετράλωνα και το επεισόδιο με τον Αιγύπτιο εργάτη στην ιχθυόσκαλα, υποθέσεις που περιλαμβάνονται στους 32 φακέλους, τους οποίους είχε αποστείλει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ν. Δένδιας, στην κ. Κουτζαμάνη.


Σημειώνεται ότι στο εννιασέλιδο πόρισμα του κ. Βουρλιώτη, στο οποίο περιγράφεται μεταξύ άλλων η δομή της οργάνωσης της ΧΑ, ο επικεφαλής του κόμματος, Ν. Μιχαλολιάκος, περιγράφεται ως «Φύρερ πριντς» (πρίγκιπας Φύρερ) αποδίδοντάς του τη θεωρία του ηγέτη.

Οι συλλήψεις έγιναν στο πλαίσιο της αυτόφορης διαδικασίας.

Σύμφωνα με όσα ορίζει ο Κανονισμός της Βουλής και το Σύνταγμα, διατηρούν τη βουλευτική ιδιότητα ακόμη και μετά τη σύλληψή τους οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής. Τη βουλευτική ιδιότητα χάνει βουλευτής μόνο αν υπάρξει απόφαση της δικαιοσύνης για στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων.

Για το σενάριο της παραίτησης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Χρυσής Αυγής που συντηρεί τα τελευταία 24ωρα ο κ. Μιχαλολιάκος, ο Κανονισμός της Βουλής ορίζει ότι κάθε βουλευτής μπορεί οποτεδήποτε να παραιτηθεί από το βουλευτικό αξίωμα με γραπτή δήλωση στον Πρόεδρο της Βουλής. Η πλήρωση των βουλευτικών εδρών που χηρεύουν γίνεται σύμφωνα με την εκλογική νομοθεσία. Τη θέση των παραιτηθέντων βουλευτών καταλαμβάνουν οι αναπληρωματικοί τους εκτός και αν δηλώσουν γραπτώς ότι δεν επιθυμούν τη βουλευτική ιδιότητα.

Τη Δευτέρα θα κατατεθεί στη Βουλή η τροπολογία σχετικά με την αναστολή χρηματοδότησης πολιτικών κομμάτων, όταν εναντίον προσώπων που τα διοικούν ή βουλευτών τους έχει ασκηθεί δίωξη για κακουργηματικές πράξεις.

Χθες το βράδυ πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο υπουργείο Εσωτερικών μεταξύ του υπουργού Εσωτερικών, Γιάννη Μιχελάκη, του υπουργού Δικαιοσύνης. Χαράλαμπου Αθανασίου, του υπουργού Δημόσιας Τάξης, Νίκου Δένδια, και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ, Μάκη Βορίδη, όπου συζητήθηκε η σχετική νομοθετική ρύθμιση.

Η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο της απόφασης της κυβέρνησης να προαητα και την σπίσει απόλυτα τη νομιμόταντιμετώπιση των εγκληματικών οργανώσεων.

πηγή: REDNotebook


__


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου