Έτσι είναι αν έτσι νομίζετε
...ή όχι;
...ή όχι;
__
Υπόθεση
Το έργο συνοψίζεται επιγραμματικά στα λόγια της κυρίας Πόντζα: 'Είμαι
εκείνη που οι άλλοι νομίζουν ότι είμαι'. Σε μια επαρχία βυθισμένη στη
μικρότητα και στο κουτσομπολιό, ο θάνατος μιας γυναίκας ταράζει το
λογικό της μητέρας της και του συζύγου της, που καταρρέουν μέσα στο
εχθρικό περιβάλλον. Ένα πικρό έργο για τη μοναξιά του ανθρώπου και την
αδυναμία του να επικοινωνήσει με τον διπλανό του. Ο Πιραντέλλο
εμπνεύστηκε απ' το γεγονός ότι πολλοί θεωρούσαν πως προσπαθούσε να
πείσει τους γύρω του ότι η γυναίκα του είναι τρελή, ενώ πίστευαν τρελό
τον ίδιο.
Πώς ν' αποδείξεις την αλήθεια με βάση τα φαινόμενα και πώς να
ξεχωρίσεις την αλήθεια από τα φαινόμενα;
(Απόσπασμα από άρθρο της
εφημερίδας 'Μεσημβρινή')
απόσπασμα από το έργο
Ο Λαουντίζι μένει μόνος και κατευθύνεται σε έναν καθρέφτη. Γελάει κατάμουτρα στον εαυτό του και μετά τον ρωτά:
"Δεν μου λές αγαπητέ, ποιός από τους δυό μας είναι τρελλός; Εγώ λέω πως εσύ είσαι κι εσύ μου ανταποδίδεις το χτύπημα. Ας είναι, ας μην επιμείνουμε. Εδώ μεταξύ μας, ξέρουμε δα μία χαρά τι είμαστε κι οι δύο. Α, αν είμαστε μονάχοι στον κόσμο δεν θα είχαμε καμία δυσκολία. μα υπάρχουν βλέπεις κι οι άλλοι, αυτό είναι το κακό. Δεν σε βλέπουν με τον ίδιο τρόπο που σε βλέπω εγώ, μ' εννοείς;. Και ξέρεις τι καταντάς να είσαι γι' αυτούς; Ένα φάντασμα. Κι ωστόσο, δες τι ανόητοι που είναι οι άνθρωποι. Νάτοι τώρα φρενιασμένοι από την περιέργεια κυνηγάνε να τσακώσουν τους άλλους. Σαν να ήταν δυνατόν να τσακώσουν ένα φάντασμα..."
__
Του Luigi Pirandello
Παίζουν με τη σειρά που εμφανίζονται:
Παίζουν με τη σειρά που εμφανίζονται:
Νικήτας
Τσακίρογλου, Εύα Κοταμανίδου, Τιτίκα Βλαχοπούλου, Στράτος Παχής, Σπύρος
Κωνσταντόπουλος, Χρυσούλα Διαβάτη, Μαρία Φωκά, Μάκης Ρευματάς, Μαρία
Αλκαίου, Σπύρος Καλογήρου, Ντόρα Σιμοπούλου, Ορφέας Ζάχος, Γιώργος
Καρέττας, Γιάννης Μαυρογένης, Θεόδωρος Μορίδης, Αφροδίτη Γρηγοριάδου
Μετάφραση: Μάριος Πλωρίτης
Σκηνοθεσία: Λάμπρος Κωστόπουλος
Από την εκπομπή "Το θέατρο της Δευτέρας"
Πρώτη προβολή 13/9/1976
Μετάφραση: Μάριος Πλωρίτης
Σκηνοθεσία: Λάμπρος Κωστόπουλος
Από την εκπομπή "Το θέατρο της Δευτέρας"
Πρώτη προβολή 13/9/1976
__
Λίγα λόγια για τον συγγραφέα
Ο Λουίτζι Πιραντέλλο (ιταλικά: Luigi Pirandello, 28 Ιουνίου 1867 - 10 Δεκεμβρίου 1936), ήταν Ιταλός δραματουργός, μυθιστοριογράφος και δοκιμιογράφος, στον οποίο απονεμήθηκε το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1934.
Γεννήθηκε στο Αγκριτζέντο της Σικελίας, τον αρχαίο Ακράγαντα. Προερχόταν από αστική οικογένεια του Risorgimento που ήταν ιδιοκτήτρια κτημάτων και ορυχείων θείου. Αρχικά, ήθελε να ακολουθήσει σταδιοδρομία φιλολόγου και διαλεκτολόγου (υποστηρίζει στη Βόννη μια διατριβή για τη φωνητική και τη μορφολογία του ιδιώματος της γενέτειράς του πόλης) και εισοδηματία ποιητή - τα πρώτα του δημοσιεύματα είναι πράγματι μικροί τόμοι λυρικών ποιημάτων που κλίνουν προς την ευαισθησία του λυκόφωτος και του ρομαντισμού, όπως τα Mal giocondo (Χαρούμενο κακό, 1889), Pasqua di Gea (Πάσχα της Γης, 1891) και Elegia renane (Ελεγεία του Ρήνου, 1895)- που έχουν συντεθεί λίγο πολύ πάνω στο πρότυπο των Ρωμαϊκών ελεγείων του Γκαίτε τα οποία μετέφρασε τον επόμενο χρόνο. Ο ίδιος ο συγγραφέας έλεγε πως ήταν ελληνικής καταγωγής και πως το επίθετό του είναι παραφθορά του ελληνικού Πυράγγελος[εκκρεμεί παραπομπή]. Σπούδασε φιλολογία στο Παρίσι και στη Βόννη και δίδαξε ως καθηγητής της ιταλικής φιλολογίας στο ανώτατο ινστιτούτο της ιταλικής πρωτεύουσας. Στη Ρώμη ο Πιραντέλο συνεργάστηκε με πολλά λογοτεχνικά περιοδικά. δημοσιεύοντας ποιήματα και πεζογραφήματά του. Έγινε γνωστός στο ευρύτερο κοινό με το μυθιστόρημά του "Ο μακαρίτης Ματθαίος Πασκάλ". Εκείνο όμως που τον έκανε παγκοσμίως γνωστό ήταν το θεατρικό του έργο. Το πρώτο μέρος του συνολικού θεατρικού του έργου ο Πιραντέλο το έγραψε σε μια ιδιαίτερα οδυνηρή εποχή γι' αυτόν, εξαιτίας του θανάτου της μητέρας του και της διανοητικής αρρώστιας της συζύγου του. Από τα πολλά έργα του Πιραντέλο αναφέρουμε τα : Όταν ήμουν τρελός, Όπως με θέλεις, Να ντύσουμε τους γυμνούς, Έξι πρόσωπα ζητούν συγγραφέα, Έτσι είναι αν έτσι νομίζετε, Απόψε αυτοσχεδιαζουμε.
Από βικιπαίδεια
__
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου