Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013

Κατατέθηκε το τροποποιημένο αντιρατσιστικό ν/σ



 
FOSPHOTOS / Menelaos Myrillas

Κατατέθηκε το βράδυ της Τετάρτης στη Βουλή το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο από τον υπουργό Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου, το οποίο είναι τροποποιημένο και προσαρμοσμένο στην απόφαση πλαίσιο 2008 της ΕΕ. 
Σύμφωνα με τις βασικές διατάξεις του προβλέπονται ποινές φυλάκισης και χρηματικά πρόστιμα σε όσους δημοσίως υποκινούν ρατσιστική βία ή μίσος ή επιδοκιμάζουν ρατσιστικά εκγλήματα ή ακόμη και αν αρνούνται τη σημασία εγκλημάτων γενοκτονίας.
Παράλληλα,ο υπουργός δικαιοσύνης έχει τη δυνατότητα να επιβάλλει πρόστιμο απο 10.000 έως και 100.000 ευρώ καθώς και αποκλεισμό απο επιχορηγήσεις ή άλλες δημόσιες παροχές σε περίπτωση που η αξιόποινη πράξη έχει διαπραχθεί για λογαριασμό νομικού προσώπου.

Το προτεινόμενο σχέδιο νόμου «αποσκοπεί στην καταπολέμηση ορισμένων μορφών εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας μέσω του ποινικού δικαίου, σύμφωνα με την Απόφαση – Πλαίσιο 2008/913/ΔΕΥ του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης της 28ης Νοεμβρίου 2008, που έχει δημοσιευτεί στην επίσημη εφημερίδα της Ε.Ε.».

Το νομοσχέδιο είχε κατατεθεί στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Χαράλαμπο Αθανασίου, την 1η Νοεμβρίου. Στη συνέχεια διαβιβάστηκε στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης προκειμένου να προωθηθεί προς ψήφιση στο Κοινοβούλιο.


Το νομοσχέδιο εδώ

πηγή :  http://www.thepressproject.gr/article/51494
__

2 σχόλια:

  1. Εδώ προηγούμενη ανάρτησή μου/σχόλιο σχετικά με την αρχική πρόταση νόμου κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας:http://8apeiro.blogspot.gr/2013/05/blog-post_775.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σχετικά με την ποινικοποίση των γεγοκτονιών και γενικότερα των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, συγκεκριμένα αναφέρει:

    Άρθρο 2
    Το άρθρο 2 του ν.927/1979 αντικαθίσταται ως εξής:

    " Άρθρο 2
    Δημόσιος εγκωμιασμός ή άρνηση εγκλημάτων

    1. Όποιος με προθεση, δημόσια, προφορικά ή δια του τύπου, μέσω του διαδικτύου ή με οποιοδήποτε άλλο μέσο ή τρόπο, επιδοκιμάζει, ευτελίζει ή κακόβουλα αρνείται τη σοβαρότητα εγκλημάτων γενοκτονιών, εγκλημάτων πολέμου, εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, του Ολοκαυτώματος και των εγκλημάτων του ναζισμού και η συμπεριφορά αυτή στρέφεται κατά ομάδας προσώπων που προσδιορίζεται με βάση τη φυλή, το χρώμα, τη θρησκεία, τις γενεαλογικές καταβολές, την εθνική ή εθνοτική καταγωγή ή την αναπηρία, κατά τρόπο που μπορεί να υποκινήσει βία ή μίσος, ή ενέχει απειλητικό, υβριστικό ή προσβλητικό χαρακτήρα κατά μιας τέτοιας ομάδας ή μέλους της, τιμωρείται με τις ποινές της παραγράφου 1 του προηγούμενου άρθρου.

    2. Αν η πράξη της προηγούμενης παραγράφου τελέστηκε από δημόσιο λειτουργό ή υπάλληλο, κατά την άσκηση των ανατεθειμένων σε αυτόν καθηκόντων, επιβάλλεται φυλάκιση έξι (6) μηνών έως τριών (3) ετών και χρηματική ποινή δέκα χιλιάδων έως εικοσιπέντε χιλιάδων (10.000-25.000) ευρώ".

    ΑπάντησηΔιαγραφή