Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2014

Υπερψηφίστηκε το άρθρο του αντιρατσιστικού για τις γενοκτονίες

Υπερψηφίστηκε μετά από ονομαστική ψηφοφορία το άρθρο 2 του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και η διάταξη για τις γενοκτονίες κατά των χριστιανικών πληθυσμών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας (Πόντιοι, Αρμένιοι και Μικρασιάτες).
 
Στην ονομαστική ψηφοφορία σημειώθηκαν αποκλίσεις από την επίσημη κομματική γραμμή των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, με την Ραχήλ Μακρή και τον Παύλο Χαϊκάλη να καταψηφίζουν όλα τα άρθρα, όπως επίσης και από την επίσημη γραμμή της ΔΗΜΑΡ, με τη Μαρία Ρεπούση να καταψηφίζει το επίμαχο δεύτερο άρθρο και να δηλώνει "παρών" στα άλλα δύο.

 
Υπέρ του άρθρου 2, το οποίο υπενθυμίζεται ότι προβλέπει την ποινικοποίηση των ξενόφοβων και ρατσιστικών συμπεριφορών που εκδηλώνονται είτε με την επιδοκιμασία είτε με την κακόβουλη άρνηση και τον ευτελισμό της σημασίας του Ολοκαυτώματος αλλά και τον Γενοκτονιών που έχουν αναγνωριστεί με αποφάσεις διεθνών δικαστηρίων ή της Βουλής των Ελλήνων, ψήφισαν 54 βουλευτές (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ πλην της Μαρίας Ρεπούση που καταψήφισε), ενώ κατά τάχθηκαν 42 βουλευτές της αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΚΚΕ και ανεξάρτητοι), ενώ τρείς επέλεξαν το «παρών» (Γρ.Ψαριανός, Μ.Ανδρουλάκης και Β.Πολύδωρας). Την οπνομαστική ψηφοφορία είχε ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

 
Επίσης, με ονομαστικές ψηφοφορίες υπερψηφίστηκαν το άρθρο 1 του νομοσχεδίου (με 58 υπέρ, 10 κατά και 31 παρών), με το οποίο ορίζονται οι προϋποθέσεις για την ποινική αξιολόγηση των εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας, όπως και το άρθρο 3 (με 60 υπέρ, 10 κατά και 29 παρών), το οποίο διευρύνει την τιμωρία και τις ποινές για τα αδικήματα ρατσισμού και ξενοφοβίας και μέσω διαδικτύου.

 
Αναλυτικά, για το πρώτο άρθρο που αφορά τη δημόσια υποκίνηση ρατσιστικής βίας ή μίσους, ονομαστική ψηφοφορία είχε ζητήσει η Χρυσή Αυγή. Υπέρ ψήφισαν 58 βουλευτές (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ και ανεξάρτητοι βουλευτές), ενώ "παρών" ψήφισαν 31 βουλευτές: Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και όσοι εκ των Ανεξαρτήτων Ελλήνων ακολούθησαν την κομματική γραμμή (Γ.Δημαράς και Μ.Κόλλια-Τσαρουχά), η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Μ.Ρεπούση και οι ανεξάρτητοι βουλευτές Β.Πολύδωρας και Μ.Ανδρουλάκης. Κατά του άρθρου ψήφισαν δέκα βουλευτές: Οι βουλευτές των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Ρ.Μακρή και Π.Χαϊκάλης, οι ανεξάρτητοι βουλευτές Β.Καπερνάρος, Γ.Κασαπίδης και Γ.Κουράκος, και οι παρόντες βουλευτές της Χρυσής Αυγής και του ΚΚΕ.

 
Για το τρίτο άρθρο ονομαστική ψηφοφορία είχε ζητήσει η Χρυσή Αυγή. Υπέρ του άρθρου τάχθηκαν 60 βουλευτές (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, Ανεξάρτητοι Έλληνες και ανεξάρτητοι βουλευτές), 29 ψήφισαν «παρών» (οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, η Μ.Ρεπούση της ΔΗΜΑΡ και οι ανεξάρτητοι βουλευτές Β.Πολύδωρας και Μ.Ανδρουλάκης), ενώ κατά του άρθρου τάχθηκαν δέκα βουλευτές (Χρυσή Αυγή, KKE, οι βουλευτές των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Ρ.Μακρή και Π.Χαϊκάλης, καθώς και οι ανεξάρτητοι βουλευτές, Β.Καπερνάρος, Γ.Κασαπίδης και Γ.Κουράκος).

Πηγή: in.gr

__


Ο υπουργός εξωτερικών της Αρμενίας σχετικά με την ψήφιση του νόμου.


Armenia praises Greece for law banning denial of genocide


Armenia on Wednesday praised Greece for approving a law banning the denial of genocide as Yerevan calls for the massacre of Armenians during World War I in present-day Turkey to be internationally recognised as genocide. 

"Armenia welcomes the adoption of a bill on September 9 by the Greek parliament, which criminalises the denial of genocides,» Armenian Foreign Minister Edward Nalbandian said in a statement. 

"The adoption of this bill... is an important step towards the prevention of genocides and other heinous crimes against humanity,» he added. 

After a year of debates, the Greek parliament on Tuesday passed a new law that punishes those denying or praising the Holocaust, genocide and war crimes against humanity. 

Armenia has long sought for 1915 massacres by the Ottoman Empire in which it says up to 1.5 million people were killed to be internationally recognised as genocide. 

Turkey has fiercely rejected the term, arguing that 300,000 to 500,000 Armenians and at least as many Turks died in civil strife when Armenians rose up against their Ottoman rulers and sided with invading Russian troops. 

[AFP]


Το άρθρο από την ekatimerini

___