Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καλεί Τουρκία

 

ΕΔΑΔ: Καλεί την Τουρκία να αποζημιώσει την Κύπρο

Τη μη συμμόρφωση της Τουρκίας στις αποφάσεις του ΕΔΑΔ για καταβολή αποζημιώσεων στις προσφυγές για θέματα περιουσιών και αγνοουμένων της Κύπρου, γνωστές ως υποθέσεις Βαρνάβα και Ξενίδη-Αρέστη, επισημαίνει σε ψήφισμα της η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 23 και 25 Σεπτεμβρίου.

Το ψήφισμα, αποδοκιμάζει έντονα το γεγονός ότι μέχρι σήμερα, οι τουρκικές αρχές δεν έχουν συμμορφωθεί με την υποχρέωσή τους να καταβάλουν τα ποσά όπως έχουν αποφασιστεί από το Δικαστήριο.
Σύμφωνα με το ψηφισμά η μη καταβολή αποζημιώσεων από την Τουρκία συνιστά παραβίαση των διεθνών υποχρεώσεων που ανέλαβε η Τουρκία για τα ανθρώπινα δικαιώματα.


Name


Α.Δημητριάδης: Σημαντικό το ψήφισμα - Tι πρέπει να πράξει η Κυβέρνηση  

Σε δηλώσεις του στο Sigmalive o δικηγόρος, Αχιλλέας Δημητριάδης, ανέφερε ότι το ενδιάμεσο ψήφισμα τόσο για τις υποθέσεις για περιουσίες όσο και για τις υποθέσεις των αγνοουμένων είναι πολύ σημαντικό διότι, όπως είπε,  αποτελεί επιπρόσθετη και αυξανόμενη πίεση προς την Τουρκία για συμμόρφωση της με τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ. «Πιστεύω πως με αυτό το ψήφισμα θα πρέπει  τόσο η Κυβέρνηση όσο και οι ευρωβουλευτές μας στις Βρυξέλλες να θέσουν επιτακτικά το θέμα του ψηφίσματος αυτού σε σχέση με την ενταξιακή πορείας της Τουρκίας στην Ευρώπη. Συγκεκριμένα, πρόσθεσε, δεν θα πρέπει το κεφάλαιο για ανθρώπινα δικαιώματα να ανοίξει εάν η Τουρκία δεν πληρώσει τα 50εκ. και επιπλέον τους τόκους, που οφείλει στους ελληνοκύπριους προσφεύγοντες. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Δημητριάδης, πρίν απο τη σύνοδο της Επιτροπής Υπουργών, απέστειλε δύο επιστολές στα μέλη της Επιτροπής Υπουργών με τις οποίες τονίζε τις υποχρεώσεις της Τουρκίας να καταβάλει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ ως αποζημιώσεις σύμφωνα με τις υποχρεώσεις της απέναντι στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Μάλιστα εισηγείτο όπως ληφθεί απόφαση κατά του ανοίγματος του κεφαλαίου 23 των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας.
Πηγή: GENOCIDΕ








Αρχική Πηγή: sigmalive.com


__



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου