Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2014

Σύρτη Τουρκίας: Σοκ από ανακάλυψη αρχαιολόγων – Βρήκαν 47 μαζικούς τάφους με 822 σορούς


Άλλους 47 ομαδικούς τάφους ανακάλυψαν αρχαιολόγοι στην Τουρκία, εντός των οποίων έχουν θαφτεί 822 άνθρωποι. Μεταξύ των θυμάτων που κείτονται στους Τάφους, Αρμένιοι και Χριστιανοί, θύματα της Γενοκτονίας του 1915 και Κούρδοι μαχητές. Ερωτήματα και για τους Αγνοούμενους της Τουρκικής Εισβολής . Η Μαρίνα Χατζηκώστα έχει τις λεπτομέρειες.


Της Μαρίνας Χατζηκώστα
Σοκ έχει προκαλέσει ανακάλυψη αρχαιολόγων στη Σύρτη της Τουρκίας. Εντοπίστηκαν 47 μαζικοί τάφοι στους οποίους βρίσκονται θαμμένοι 822 ανθρώποι. Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύουν τα κουρδικά Μέσα Ενημέρωσης οι τάφοι βρίσκονται στην περιοχή εδώ και 100 χρόνια, ωστόσο οι τουρκικές αρχές συνέχισαν να θάβουν ανθρώπους μέχρι και πριν από 30 χρόνια.
Γεγονός που προκαλεί εύλογα ερωτήματα και στη Λευκωσία για Ελληνοκυπρίους που είχαν μεταφερθεί ως αιχμάλωτοι πολέμου από την Κύπρο, στην Τουρκία. Άνθρωποι που μέχρι σήμερα είναι αγνοούμενοι.
Οι πληροφορίες του κουρδικού δημοσιεύματος στην ιστοσελίδα Μπεστανούτζ, αναφέρουν ότι στους 47 τάφους θάφτηκαν τουλάχιστον 300 Αρμένιοι θύματα της γενοκτονίας των Αρμενίων, τον Ιούνιο του 1915, 120 Ασσύριοι Χριστιανοί που σφαγιάστηκαν επίσης το 1915, στις 14 Ιουνίου, 200 Κούρδοι μαχητές του PKK, αλλά και δεκάδες άλλοι, στην πλειοψηφία τους Κούρδοι, θύματα εγκλημάτων που δεν έχουν εξιχνιασθεί.
Ο πρόεδρος του Οργανισμού για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία ζήτησε από τις τουρκικές αρχές την εκταφή των οστών και την ταυτοποίησή τους με την μέθοδο του DNA.
  
Ο Πρόεδρος Οργανισμού Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Σύρτης, δήλωσε ότι «Υπάρχουν εκατοντάδες άνθρωποι θαμμένοι εδώ. Μερικοί σε μαζικούς τάφους, κάποιοι σε πλαγιές βουνών, άλλοι στις όχθες του ποταμού. Άλλοι βρέθηκαν κάτω από τόνους σκουπιδιών. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να κρύβει τέτοιες γενοκτονίες κάτω από το χώμα, με τη λογική του «τώρα έχει ειρήνη, ας το ξεχάσουμε».».
Οι 47 τάφοι βρέθηκαν σε πέντε πόλεις και λιγότεροι σε μερικά χωριά γύρω από την επαρχιακή πρωτεύουσα. Πρόκειται για τις πόλεις Σιρβάν, Μπαϊκάν, Ερούχ, Περβάρι, Κουρταλάν και χωριά στην ευρύτερη περιοχή της Νουγουάλα Κασέμπα, στη Σύρτη. Η περιοχή τις τελευταίες ημέρες φυλάσσεται από ισχυρή αστυνομική δύναμη. Αρχικά το δημοσίευμα είχε φιλοξενήσει και η αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Ζαμάν. Ωστόσο λίγες ώρες αργότερα το δημοσίευμα αποσύρθηκε.
Η κουρδική εφημερίδα κάνει λόγο για απαγόρευση κάλυψης του θέματος από τα τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης, με απευθείας οδηγίες από το προεδρικό γραφείο.
__

2 σχόλια:

 1. Στους φίλους τους αγαπητούς
  Πού χουν μεγάλη αξία
  Εύχομαι "Χρόνια πολλά!"
  Μα πάνω απ΄όλα υγεία!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Το ίδιο εύχομαι κι εγώ
  σ' αγαπημένους φίλους Μορφέα

  Να μαστε καλά
  μα πάνω απ΄ όλα
  Να αγαπάμε

  Καλές γιορτές και ένα όμορφο απόγευμα :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή