Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2011

Πρόταση - σοκ για να βρεθούν 50 δισ. ευρώ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ : Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2011

 ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΙΡΗΝΗ ΧΡΥΣΟΛΩΡΑ

 

Ενα πρόγραµµα ιδιωτικοποιήσεων που ξεπέρασε κάθε πρόβλεψη, φτάνοντας σε συνολικό ύψος
50 δισ. ευρώ στην πενταετία 2011-2015, έθεσαν ως στόχο η κυβέρνηση µε την τρόικα
Κυβέρνηση και τρόικα άφησαν άφωνη και την κοινή γνώµη, αφού ο στόχος των ιδιωτικοποιήσεων ώς τώρα ήταν για έσοδα 7 δισ. ευρώ στην τριετία 2011-2013. Αρα, επταπλασιάστηκε.

Πάντως, σύµφωνα µεπληροφορίες υπήρξαν επιφυλάξεις ακόµη και στους ίδιους τους κόλπους της τρόικας για το κατά πόσον είναι εφικτό ένα τέτοιο πρόγραµµα.

Οι κ.κ. Σερβάς Ντερούζ τηςΕυρωπαϊκής Ενωσης, Πολ Τόµσεν του ∆ιεθνούς Νοµισµατικού Ταµείου και Κλάους Μαζούχτης Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στη συνέντευξη Τύπου που έδωσανχθες το µεσηµέρι είπαν ότι οι πηγές θαείναι τρεις: εισηγµένες εταιρείες, ακίνητα και εµπορικά ακίνητα. Μάλιστα, ενοχλήθηκαν από σχόλιο πουέγινε για προθέσεις εκποίησης εθνικών µνηµείων και ο κ. Τόµσεν αντέτεινε ότι αν δεν αξιοποιηθεί η εθνική περιουσία, θα χρειασθούν κι άλλες επώδυνες περικοπές.

Σε πρώτη φάση, τη διετία2011-12 προβλέπεται να αντληθούν 15 από τα 50 δισ. ευρώ του προγράµµατος.

Εξάλλου, παρότι η τρόικα απέκλεισε νέα οριζόντια µέτρα περικοπών µισθών στο ∆ηµόσιο και νέους φόρους, µίλησε για νέαµέτρα ίσα µε το 8% του ΑΕΠ, δηλαδή για 18,4 δισ. ευρώ, στην περίοδο 2012-2014, ενώ το υπουργείοΟικονοµικών άφησε ανοιχτό το ενδεχόµενο να χρειαστούν νέα µέτρα 0,75% του ΑΕΠ ή 1,7 δισ. ευρώ φέτος,προκειµένου να κλείσει το έλλειµµα εντός στόχων, δηλαδή στο 7,45% του ΑΕΠή 17 δισ. ευρώ.

Οι επικεφαλής της τρόικας έδωσαν το πράσινο φως γιατην εκταµίευση της τέταρτης δόσης του δανείου, ύψους 15 δισ. ευρώ, αλλά δεν παρέλειψαν να επισηµάνουνότι υπάρχουν και κάποιες καθυστερήσεις. Χαρακτηριστικά, ο κ. Τόµσεν είπε ότι «η οικονοµία ξέφυγε από την άβυσσο», αλλά η βιωσιµότητα του προγράµµατος τώρα θα κριθεί από την ικανότητα να εφαρµοστεί το πρόγραµµα µεταρρυθµίσεων. Ιδιαίτερα τόνισε την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων και τη βελτίωση της φορολογικής διοίκησης, ώστε να καταπολεµηθεί η φοροδιαφυγή.

Οι κ.κ. Τόµσεν και Ντερούζ τόνισαν µε έµφαση ότι η πλειονότητα του ελληνικού λαού αναγνωρίζει την ανάγκη µεταρρυθµίσεων και µάλιστα ο κ. Ντερούζ είπε ότι τονεκπλήσσει η περιορισµένη κοινωνική αναταραχή σε σύγκριση µε το παρελθόν.

Η τρόικα έθεσε επίσης, όπως έγινε χθες και επισήµως γνωστό, προθεσµία ώς τον Ιούλιογια να αξιολογηθεί η εφαρµογή του νόµου για τις επιχειρησιακές συµβάσεις και αν χρειαστεί να αλλάξει. Οκ. Ντερούζ είπε ότι η κ. Κατσέλη συµφώνησε µε αυτό. Τα σηµεία που είπε ότι ίσως χρειάζονται βελτίωση λόγω του ότι δεν είναι απολύτως συνεπή µε το Μνηµόνιο, είναι ηεπέκταση των κλαδικών συµβάσεων στις επιχειρήσεις που δεν εκπροσωπούνται, η διαπραγµάτευση των επιχειρησιακών συµβάσεων από τα κλαδικά συνδικάτα και η παρέµβαση της Επιθεώρησης Εργασίας, προκειµένου να υλοποιηθεί µια επιχειρησιακή σύµβαση.

«Οι µεταρρυθµίσεις δεν έχουν αποκτήσει την κρίσιµη µάζα που απαιτείται», είπε ο κ. Τόµσεν.«Βρισκόµαστε σε κρίσιµο σταυροδρόµι. Είµαστε στη σωστή τροχιά, αλλά δεν θα πετύχουµε αν δεν επιταχύνουµε». Ακόµη, σύµφωνα µε κυβέρνηση και τρόικα:

n Το νέο πακέτοενίσχυσηςτων τραπεζών θα φτάσει τα 30 δισ. ευρώ σε εγγυήσεις του Ελληνικού ∆ηµοσίου. Ο Μαζούχ εξάλλου είπε ότι η στήριξη από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι προσωρινή και οι τράπεζες µεσοπρόθεσµα πρέπει να στραφούν στις αγορές, ενώ πρόσθεσε ότι η τρόικα ενθαρρύνει «στρατηγικές συµµαχίες µε εγχώριες και διεθνείς τράπεζες» και εκχώρηση µη βασικών δραστηριοτήτων τους.

n Για την επιτάχυνση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης θα υπάρξει διαγωνισµός ώς τα τέλη Απριλίου.

Η τρόικα αντέτεινε ότι αν δεν αξιοποιηθεί η εθνική περιουσία,χρειάζονται νέα µέτρα

Εφικτή πρόταση

ΣΥΜΦΩΝΑ µε τραπεζικά στελέχη, είναι εφικτό να βρεθεί περιουσία του ∆ηµοσίου που – εάν µπορούσε να πουληθεί – θα απέφερε έσοδα 25-30 δισ. ευρώ. Τέτοιο ποσόν – έλεγαν τα ίδια στελέχη – θα µπορούσε να βρεθεί εάν το ∆ηµόσιο έβγαζε στο σφυρί παραδείγµατος χάριν, τις συµµετοχές του σε µεγάλες επιχειρήσεις (ΟΤΕ, ∆ΕΗ, ΟΠΑΠ, ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, εταιρείες αξιοποίησης ακινήτων), εάν τιτλοποιούσε έσοδα από λιµάνια, αεροδρόµια και αυτοκινητοδρόµους κ.λπ. καθώς επίσης και αν παραχωρούσε µεγάλες εκτάσεις του ∆ηµοσίου (στο Ελληνικό, στην περιοχή της Αναβύσσου, στην περιοχή Αφάντου της Ρόδου κ.λπ.).

Ωστόσο, σηµείωναν ότι για να γίνει µία τέτοια κίνηση από πλευράς του ∆ηµοσίου χρειάζεται αφενός µεν πολιτική βούληση και συµφωνία των µεγάλων πολιτικών κοµµάτων στη Βουλή, αφετέρου δε µία οργάνωση που δεν έχει ακόµη η ελληνική πολιτεία. Μια τέτοια µαζική πώληση ακινήτων του ελληνικού ∆ηµοσίου δεν απαιτεί µόνον τη χαρτογράφηση και το ξεκαθάρισµα των τίτλων που σε πολλές περιοχές της χώρας δεν υπάρχει αυτήν τη στιγµή, αλλά και τον συντονισµό εταιρειών και φορέων ∆ηµοσίου, δήµων και υπουργείων που εµπλέκονται στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των «φιλέτων» αυτών.

«Εάν υπήρχαν όλοι οι παραπάνω παράγοντες, το ελληνικό ∆ηµόσιο θα µπορούσε ενδεχοµένως να προχωρήσει στην εκποίηση δηµόσιας περιουσίας 25-30 δισ. ευρώ σε µια πενταετία», έλεγε χαρακτηριστικά τραπεζικό στέλεχος για να προσθέσει, όµως, µε νόηµα:

«Η κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει µέσα σε πάνω από έναν χρόνο να καταλήξει τι θα κάνει µε το Ελληνικό, πώς θα µπορούσε να αποφασίσει για δεκάδες περιουσιακά στοιχεία µε πολύ πιο σύνθετο ιδιοκτησιακό καθεστώς από αυτό του αεροδροµίου»;

Πάντως εάν µε ένα «µαγικό ραβδί» µπορούσε µία τέτοια µαζική πώληση δηµόσιας περιουσίας να επιτευχθεί – χωρίς να πέσουν σοβαρά οι τιµές της γης, κάτι που όµως δεν µπορεί να αποκλειστεί – τότε το ελληνικό κράτος θα είχε τη δυνατότητα να αγοράσει περίπου το 10% του δηµοσίου χρέους του των 330 δισ. ευρώ. Μια τέτοια αγορά χρέους θα απέφερε στο ∆ηµόσιο µείωση στην αποπληρωµή τόκων γύρω στα 2,5 δισ. ευρώ τον χρόνο, όσο δηλαδή περίπου το 1% του ΑΕΠ. Κάτι που υπό τις παρούσες συνθήκες θα ήταν ιδιαίτερα σηµαντικό για την οικονοµία της χώρας.


«Οι ιδιωτικοποιήσεις θα φέρουν επενδύσεις»
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΜΑΡΙΑ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ να προχωρήσει άµεσα η κυβέρνηση σε ιδιωτικοποιήσεις προκειµένου ναµειώσει το δηµόσιο χρέος, αγοράζονταςκρατικά οµόλογατα οποία πωλούνταισήµερα σε χαµηλότερη της ονοµαστικής τους τιµής,επεσήµανε χθες ο Μποµπ Τράα, αντιπρόσωπος του ∆ΝΤ στην Αθήνα.

Μέσω τωνιδιωτικοποιήσεων θαενισχυθεί επίσης ηεισροή ξένων επενδύσεων, τις οποίες «χρειάζεταιαπελπιστικά» η χώρα, προκειµένου να ενισχυθεί η ανάπτυξη, δήλωσε ο κ. Τράα µιλώντας σε ηµερίδατης Τραπέζης της Ελλάδος καιτου Πανεπιστηµίου της Οξφόρδης.

Παράλληλα,επεσήµανετην ανάγκη απλοποίησης του φορολογικού συστήµατος. Οπως είπε,στην Ελλάδα υπάρχουν 570 σελίδεςφορολογικών διατάξεων. «Θα πρέπει να µειωθούν το πολύ σε 25 σελίδες», δήλωσε ο κ. Τράα. Επεσήµανε ακόµη την ανάγκη εξυγίανσης της κρατικής µηχανής. «Θα πρέπεινα υπάρχει λιγότερο φακελάκι», είπε χαρακτηριστικά, και παραλλήλισε τη χώρα µε µία δυνατή Mercedes, η οποία κινείται όµως µε 20 χλµ., αλλά αν ρυθµιστεί σωστά θα κινείται µε 100 χλµ. την ώρα. Επιβράδυνση τηςπιστωτικής επέκτασης των ελληνικών τραπεζών εκτίµησε ο Γιώργος Προβόπουλος, διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, ανοίγοντας τις εργασίες της ηµερίδας.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ
από τα ΝΕΑ Οn-line
http://www.tanea.gr/ellada.htm


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου