Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

Στο στόχαστρο τα εμβάσματα και οι καταθέσεις Ελλήνων σε τράπεζες του εξωτερικού


δημησίευση : 11/02/2011

Από έλεγχο θα περάσουν τα εμβάσματα και τα ποσά που μετέφεραν Έλληνες φορολογούμενοι σε τράπεζες της Ελβετίας, της Κύπρου, της Αγγλίας και άλλων χωρών της Ευρώπης και της Αμερικής. Στόχος είναι ο εντοπισμός όσων ενώ δηλώνουν χαμηλά ετήσια εισοδήματα, βάσει των εμβασμάτων, εμφανίζονται να έχουν καταθέσεις που αντιστοιχούν σε πολλές χιλιάδες ευρώ, με αποτέλεσμα να μην μπορούν, μέσω «πόθεν έσχες» να δικαιολογήσουν την προέλευση των χρημάτων αυτών.
Η επιχείρηση εντοπισμού, την οποία έχει αναλάβει η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων, σε συνεργασία με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, προβλέπει τη διασταύρωση των στοιχείων που αναγράφονται στα εμβάσματα με τις φορολογικές δηλώσεις και σε περίπτωση αντίφασης, οι πολίτες θα κληθούν να δικαιολογήσουν με βάση νόμιμα εισοδήματα ή έσοδα που απέκτησαν και δήλωσαν στην Εφορία, την προέλευση των κεφαλαίων που μετέφεραν στο εξωτερικό.
Αν δεν καταφέρουν να αποδείξουν ότι πρόκειται για νομίμως κτηθέντα εισοδήματα, τότε θα υποχρεωθούν να πληρώσουν φόρο έως και 45% επί των ποσών αυτών, αλλά και να καταβάλουν και υπέρογκα ποσά προσαυξήσεων λόγω υποβολής ανακριβών φορολογικών δηλώσεων.
Σε πρώτη φάση, πάντως, ο έλεγχος επικεντρώνεται στους φορολογούμενους εκείνους που δεν έχουν δηλώσει στην Εφορία τους τόκους που απέκτησαν από τις καταθέσεις στο εξωτερικό και με τον τρόπο αυτό απέφυγαν τη φορολογία. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Ημερησίας, το υπουργείο έχει ήδη εντοπίσει 30.000 περίπου καταθέτες του εξωτερικού που δεν εμφάνισαν στις φορολογικές τους δηλώσεις τους τόκους που εισέπραξαν, ενώ έχει στη διάθεσή του ηλεκτρονική λίστα με τουλάχιστον 70 CD με στοιχεία για τις καταθέσεις και τους τόκους που πήραν τα προηγούμενα χρόνια Έλληνες που διατηρούν τραπεζικούς λογαριασμούς στο εξωτερικό, τα οποία και μελετά.
Στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος αναφέρουν ότι μόνο το 2010 εκταμιεύτηκαν από τις ελληνικές τράπεζες 29,1 δισ. ευρώ, σημαντικό μέρος των οποίων έχει καταλήξει σε τράπεζες του εξωτερικού.



αναδημοσίευση

http://tvxs.gr/node/77909




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου