Κυριακή 31 Ιουλίου 2011

Antoine de Saint-Exupery - Ο Μικρός ΠρίγκιπαςΣαν σήμερα, 31 Ιουλίου 1944,
έφυγε από τη ζωή ο Γάλλος συγγραφέας και «πατέρας» του «Μικρού Πρίγκιπα», Antoine de Saint-Exupery.

Έτυχε όμως,ύστερα που περπάτησε πολύ μέσα απ'τους άμμους ,τα βράχια και τα χιόνια,ν'ανακαλύψει τέλος ο μικρός πρίγκιπας ένα δρόμο.Κι οι δρόμοι πάνε όλοι στους ανθρώπους.
- Καλημέρα,είπε.
Ήταν ένας τριανταφυλλόκηπος ανθισμένος.
-Καλημέρα,είπαν τα τριαντάφυλλα.
Ο μικρός πρίγκιπας τα κοίταξε .Μοιάζανε όλα με το λουλούδι του.
-Τί είσαστε;τα ρώτησε κατάπληχτος.
-Εμείς είμαστε τριαντάφυλλα,είπαν τα τριαντάφυλλα.

-Α!έκανε ο μικρός πρίγκιπας.

Βαθειά λύπη τον γέμισε.Το λουλούδι του,τού είχε πει πως ήταν ένα μονάκριβο σ'ολόκληρο το σύμπαν.Και να που ήτανε πέντε χιλιάδες,όλα τα ίδια σ'έναν μονάχα κήπο!

"Θα του κακοφαινόταν πολύ",σκέφτηκε ,"αν το 'βλεπε αυτό...θα έβηχε φριχτά και θα 'κανε τάχα πως πεθαίνει για να γλιτώσει απ'το ρεζίλεμα.Κι εγώ θα ήμουν αναγκασμένος να κάνω τάχα πως το περιποιούμαι,γιατί αλλιώς,για να με ταπεινώσει κι εμένα,θ'αφηνόταν στ'αλήθεια να πεθάνει..."

Ύστερα σκέφτηκε κι αυτό :"Νόμιζα πως ήμουν πλούσιος γιατί είχα δικό μου ένα μοναδικό στον κόσμο λουλούδι,και να που δεν έχω παρά ένα κοινό τριαντάφυλλο.
Αυτό και τα τρία μου ηφαίστεια,που μου φτάνουν ως το γόνατο,και που το ένα τους μπορεί να έχει σβήσει για πάντα,δε με κάνουν και κανένα μεγάλο πρίγκιπα..."
Και,πέφτοντας χάμω στο γρασίδι,έκλαψε.

Τότε είναι που παρουσιάστηκε η αλεπού.

-Καλημέρα,αποκρίθηκε ευγενικά ο μικρός πρίγκιπας και γύρισε ,μα δεν είδε τίποτα.
-Εδώ είμαι,είπε μια φωνή,από τη μηλιά...
-Ποια είσαι; είπε ο μικρός πρίγκιπας.Μου φαίνεσαι πολύ όμορφη...
-Είμαι μια αλεπού,είπε η αλεπού.
-Έλα να παίξεις μαζί μου,της πρότεινε ο μικρός πρίγκιπας.Είμαι τόσο λυπημένος..
-Δεν μπορώ να παίξω μαζί σου,είπε η αλεπού.Δε μ' έχουν ημερώσει.
-Α!με συγχωρείς,έκανε ο μικρός πρίγκιπας.
 Το σκέφτηκε όμως και πρόσθεσε :
-Τι πάει να πει "ημερώσει;"
-Εσύ δεν είσαι απ'εδώ,είπε η αλεπού,τι γυρεύεις;
-Γυρεύω τους ανθρώπου,είπε ο μικρός πρίγκιπας.
Τι πάει να πει "ημερώσει;"
-Οι άνθρωποι ,είπε η αλεπού,έχουν τουφέκια και κυνηγούνε.Μεγάλος μπελάς!Ανατρέφουν όμως και κότες.Αυτό είναι το μόνο τους όφελος.Κότες γυρεύεις;
-Όχι είπε ο μικρός πρίγκιπας.Γυρεύω φίλους.Τί πάει να πει "ημερώσει;"
-Είναι κάτι που παραμελήθηκε πολύ,είπε η αλεπού. Σημαίνει "να δημιουργείς δεσμούς..."
-Να δημιουργείς δεσμούς;
-Βέβαια,είπε η αλεπού.Για μένα,ακόμα δεν είσαι παρά ένα αγοράκι εντελώς όμοιο μ'άλλα εκατό χιλιάδες αγοράκια.Και δε σ' έχω ανάγκη.Μήτε κι εσύ μ'έχεις ανάγκη.Για σένα,δεν είμαι παρά μια αλεπού όμοια μ'εκατό χιλιάδες αλεπούδες.Αν όμως με ημερώσεις,ο ένας θα έχει την ανάγκη του άλλου.Για μένα εσύ θα είσαι μοναδικός στον κόσμο.Για σένα εγώ θα είμαι μοναδική στον κόσμο...
-Αρχίζω να καταλαβαίνω,είπε ο μικρός πρίγκιπας. Ξέρω ένα λουλούδι ...νομίζω πως με ημέρωσε...
-Γίνεται,είπε η αλεπού.Βλέπει κανείς στη Γη τόσα περίεργα πραματα...
-Ω!δεν είναι πάνω στη Γη,είπε ο μικρός πρίγκιπας.Η αλεπού φάνηκε πολύ παραξενεμένη:
- Πάνω σ' άλλο πλανήτη;
-Ναι.
-Έχει κυνηγούς σ'αυτόν τον πλανήτη;
-Όχι.
-Πολύ ενδιαφέρον αυτό.Και κότες;
-Όχι.
-Τίποτα δεν είναι τέλειο,αναστέναξε η αλεπού.Ξαναγύρισε όμως στην ιδέα της :
-Η ζωή μου είναι μονότονη.Κυνηγάω τις κότες,οι άνθρωποι κυνηγούν εμένα.Όλες οι κότες μοιάζουν,κι όλοι οι άνθρωποι μοιάζουν.Γι' αυτό λοιπόν βαριέμαι κάπως.Άν με ημερώσεις όμως,η ζωή μου θα είναι σαν ηλιόλουστη.Θα γνωρίσω έναν κρότο από πατήματα που θα είναι διαφορετικός απ'όλους τους άλλου.Τ' άλλα πατήματα με κάνουν να χώνομαι κάτω απ' τη γη.Το δικό μου με κάνει να βγαίνω έξω απ΄τη φωλιά μου,σα μια μουσική.Κι ύστερα κοίτα!Βλέπεις εκεί κάτω τα χωράφια με το στάρι;Εγώ δεν τρώω ψωμί.Το στάρι εμένα μου είναι άχρηστο.Τα χωράφια με το στάρι δε μου θυμίζουν χρώμα χρυσαφένιο.Θα είναι λοιπόν θαυμάσια όταν θα μ' έχεις ημερώσει!Το στάρι,που είναι χρυσαφένιο,θα με κάνει να σε θυμάμαι.Και θα μ'αρέσει ν' ακούω τον άνεμο μέσα στα στάχυα....
Σώπασε η αλεπού και κοίταξε πολλή ώρα το μικρό πρίγκιπα.
-Σε παρακαλώ...ημέρωσέ με,του είπε!
Θέλω βέβαια,της αποκρίθηκε ο μικρός πρίγκιπας,μα δεν με παίρνει ο καιρός.Έχω ν'ανακαλύψω φίλους και πολλά πράματα να γνωρίσω.
-Δε γνωρίζει κανείς παρά τα πράματα που ημερώνει,είπε η αλεπού.Οι άνθρωποι δεν έχουν πια καιρό να γνωρίσουν τίποτα.Τ' αγοράζουν όλα έτοιμα στα εμπορικά.Καθώς όμως δεν υπάρχουν εμπορικά που πουλάνε φίλους,οι άνθρωποι δεν έχουν πια φίλους.Αν θες ένα φίλο,ημέρωσέ με!
-Τι πρέπει να κάνω;είπε ο μικρός πρίγκιπας.
-Πρέπει να έχεις μεγάλη υπομονή,αποκρίθηκε η αλεπού.Θα καθίσεις πρώτα κάπως μακριά μου,έτσι στο χορτάρι.Εγώ θα σε κοιτάζω με την άκρη του ματιού μου κι εσύ δε θα λες τίποτα.Τα λόγια είναι που κάνουν τις παρεξηγήσεις.Αλλά,κάθε μέρα,θα μπορείς να κάθεσαι λιγάκι πιο κοντά....
Την άλλη μέρα ήθρε πάλι οι μικρός πρίγκιπας.
-Θα 'ταν πιο καλά να έρχεσαι πάντα την ίδια ώρα,είπε η αλεπού.Αν έρχεσαι λόγου χάρη,στις τέσσερις το απόγευμα,εγώ θ' αρχίζω από τις τρεις να είμαι ευτυχισμένη.Όσο θα περνάει η ώρα,τόσο εγώ θα νιώθω και πιο ευτυχισμένη.Στις τέσσερις πια,δε θα μπορώ να καθίσω και θα τρώγομαι ,θ' ανακαλύψω την αξία της ευτυχίας.Αν έρχεσαι όμως όποτε και να 'ναι,δε θα ξέρω ποτέ ποιά ώρα να φορέσω στην καρδιά μου τα καλά της...Σ' όλα χρειάζεται κάποια τελετή.
-Τί είναι τελετή;είπε ο μικρός πρίγκιπας.
-Είναι κι αυτό κάτι που πολύ παραμελήθηκε,είπε η αλεπού.Είναι αυτό που κάνει τη μιά μέρα να μη μοιάζει με τις άλλες,τη μια ώρα με τις άλλες ώρες.Οι κυνηγοί μου,λόγου χάρη,έχουν μια τελετή.Κάθε Πέμπτη χορεύουν με τις κοπέλες του χωριού.Γι' αυτό η Πέμπτη είναι θαυμάσια μέρα!Μπορώ να κάνω μια βόλτα ως τ' αμπέλι.Αν χόρευαν οι κυνηγοί όποτε και να'ναι,όλες οι μέρες θα μοιάζαν μεταξύ τους,κι εγώ δε θα είχα καθόλου διακοπές.

Έτσι ο πρίγκιπας ημέρωσε την αλεπού.Κι όταν κόντευε πια η ώρα που θα χωρίζανε :
-Αχ!είπε η αλεπού.Κλάμα που θα κάνω...
-Εσύ φταις,είπε ο μικρός πρίγκιπας,εγώ δεν ήθελα το κακό σου,μα εσύ θέλησες να σε ημερώσω...
-Ναι,σωστά,είπε η αλεπού.
-Μα τώρα θα κλάψεις!είπε ο μικρός πρίγκιπας.
-Ναι,σωστά είπε η αλεπού.
-Και τότε τι κέρδισες ;
-Κέρδισα ,είπε η αλεπού,γιατί μου μένει το χρώμα του σταριού.
Ύστερα πρόσθεσε :
-Άμε να ξαναδείς τα τριαντάφυλλα.Θα καταλάβεις πως το δικό σου είναι το μοναδικό στον κόσμο.Να περάσεις πάλι από εδώ να με αποχειρετήσεις κι εγώ θα σου πω ένα μυστικό.
Ο μικρός πρίγκιπας πήγε και ξαναείδε τα τριαντάφυλλα :
-Δε μοιάζετε καθόλου με το δικό μου τριανάφυλλο,εσείς δεν είσαστε ακόμα τίποτα,τους είπε.Κανένας δε σας ημέρωσε κι εσείς δεν ημερώσατε κανένα.Είσαστε όπως ήταν η αλεπού μου.Ήταν μια αλεπού όμοια με μ' εκατό χιλιάδες άλλες.Γίναμε όμως φίλοι,και τώρα είναι μοναδική στον κόσμο.
-Και τα τριαντάφυλλα δεν είχαν μούτρα να σταθούν.
-Είσαστε όμορφα μα είσαστε άδεια,τους είπε ακόμη. Δεν μπορεί κανείς να πεθάνει για το χατήρι σας.Βέβαια,ένας κοινός διαβάτης,το δικό μου τριαντάφυλλο θα το νόμιζε πως σας μοιάζει.λΑλλά εκείνο μόνο του έχει πιο πολλη σημασία απ' 'πά εσάς μαζί,αφού είναι αυτό που πότισα.Αφού είναι που έβαλα κάτω από τη γυάλα.Αφού είναι αυτό που πρόστάτεψα με το παραβάν.Αφού είναι αυτό που του σκότωσα τις κάμπιες,(εκτός από τις δυό ή τρις για να γίνουν πεταλούδες).Αφούπ είναι αυτό που τ' άκουσα να παραπονιέται,ή να κομπάζει,ή καμμιά φορά και να σωπαίνει.Αφού είναι αυτό το δικό μου τριαντάφυλλο.

Και ξαναγύρισε στην αλεπού :
-Αντίο ,της είπε...
-Αντίο,είπε η αλεπού.Να το μυστικό μου .Είναι πολύ απλό : Μόνο με την καρδιά βλέπεις καλά.Την ουσία δεν βλέπουν τα μάτια.
-Την ουσία δεν την βλέπουν τα μάτια,ξαναείπε ο μικρός πρίγκιπας,για να το θυμάται.
-Ο καιρός που έχασες για το τριαντάφυλλό σου είναι που το κάνει να έχει τόση σημασία.
-Ο καιρός που έχασα για το τριαντάφυλλό μου...,
έκανε ο μικρός πρίγκιπας,για το θυμάται.
-Οι άνθρωποι έχουν ξεχάσει τούτη την αλήθεια,είπε η αλεπού.Εσύ όμως δεν πρέπει να την ξεχάσεις.Απ΄εδώ κι εμπρός θα είσαι για πάντα υπεύθυνος για εκείνο που έχεις ημερώσει.Είσαι υπεύθυνος για το τριαντάφυλλό σου...
-Είμαι υπεύθυνος για το τριαντάφυλλό μου...ξαναείπε ο μικρός πρίγκιπας ,για να το θυμάται....
δημοσίευση από CaRiNa

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου