Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

Ρένος Αποστολίδης - Η απολογία ενός κυνικού






....τα βιβλία είν' άνθη ή κάκτοι θανατηφόροι., όχι σκευωρήματα, πολλές φορές θα βρέθηκε ίσως πολύ απορημένος με το δικό μου, πώς πορεύεται στην ανάπτυξη του...Άλλο αν κακώς το πήρε για βιβλίο, ενώ για πράξη πρόκειται...["Κατηγορώ", σελ. 185]

 Ο Ρένος Αποστολίδης είχε κάνει με το μολύβι, το στυλό, τη γραφομηχανή, 10000 χιλιόμετρα, όσο κι αν φαίνεται απίστευτο, κι όμως είναι μετρημένα, το τέταρτο της περιμέτρου της γης. Σαράντα τόμοι λογοτεχνία, κριτική σκέψη, δοκίμια, μελέτες φιλολογικές πάνω στον Ηράκλειτο κι άλλα αρχαιοελληνικά κείμενα, μαζί με την εφτάτομη Ανθολογία νεοελληνικής Ποίησης και Διηγήματος(κάπου 4000 σελίδες της αυστηρότερης ως γνωστόν κριτικής επιλογής). 
   Απ' τους νεώτερους θεωρείται "μοντέρνος", "παράλληλος του Μπόρχες". Για τους παλιότερους είν' ο κυριώτερος εκπρόσωπος της "Γενιάς του Μεταπολέμου", με την πιο καυτή προσωπική μαρτυρία του Εμφυλίου '47-'49, κι ο πιο οξύς κριτικός της νεοελληνικής λογοτεχνίας, πνεύματος γενικώτερα και "πολιτικής" στον Τόπο μας. Υπήρξε και καθηγητής φιλόλογος, και δημοσιογράφος, και βραβευμένος μ' "έγκυρα" υποτίθεται βραβεία, που απαξιούσε ν' άναφέρει ποτέ.

   Μεταφρασμένος ελάχιστα σε ξένες γλώσσες, έξω απ' όλα τα πολιτικά κυκλώματα, κ' ενάντιος κάθε πολιτικής παράταξης (εξίσου άθλιες τις θεωρούσε όλες), αντιμαζικός κ' εγωτικός. Από νέον τον προσδιώρισαν οι μεγάλοι ρώσοι μυθιστοριογράφοι, κυριώτατα ο Ντοστογιέβσκι, κι απ' τους βασικούς στοχαστές: ο Ηράκλειτος κι άλλοι προσωκρατικοί, οι Αγνωστικοί και νεώτεροι Αναρχικοί, ο Νίτσε φυσικά κι ο Στίρνερ, ο Μπέρξον, ο Κρισναμούρτι κ.α. 



από







    ____________________



3 σχόλια:

  1. Σκεφτόμουν κι εγώ τελευταία τον Αποστολίδη και να κάνω μια σχετική ανάρτηση... εύγε το λοιπόν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. :)
    αναμένω την δική σου επιλογή...

    πάντα ευγενικός ...
    σ΄ευχαριστώ

    καλή σου νύχτα και καλό μήνα να'χουμε -τουλάχιστον καλύτερο απ'τον προηγούμενο-...

    ΑπάντησηΔιαγραφή