Τρίτη 8 Μαΐου 2012


 . 
~.~


Odysseas-Aiolos, Alessandro Allori


Ο Αίολος, κατά την Ελληνική Μυθολογία, ήταν γιός του Ποσειδώνα ή κατ’ άλλους του Ιπποτάδη και ζούσε σε ένα νησί την Αιολία, πιθανότατα το σημερινό Στρόμπολι, κοντά στη Σικελία. Είχε εξι γιούς και εξι κόρες και του είχε παραχωρηθεί από τον Δία η δυνατότητα να ελέγχει όλους τους ανέμους και να τους συγκρατεί ή να τους ελευθερώνει κατά την κρίση του. Κατά την περιπλάνησή τους στην επιστροφή από την Τροία, ο Οδυσσέας και οι σύντροφοί του έφτασαν στο νησί του Αιόλου όπου έμειναν φιλοξενούμενοί του. Όταν αποφάσισαν να φύγουν, ο Αίολος για να τους βοηθήσει, έκλεισε σε ένα δερμάτινο ασκό όλους τους ανέμους εκτός από έναν , τον Ζέφυρο ο οποίος θα φυσούσε ούρια ώστε να τους βοηθήσει να φτάσουν στην Ιθάκη. Τους έδωσε λοιπόν τον ασκό και τους είπε να μην τον ανοίξουν. Κατά τη διάρκεια όμως του ταξιδιού οι σύντροφοι του Οδυσσέα, χωρίς να τους αντιληφθεί, αποφάσισαν από περιέργεια να ανοίξουν τον ασκό πιστεύοντας ότι περιέχει κάτι πολύτιμο. Με το άνοιγμα όμως ελευθερώθηκαν όλοι οι άνεμοι που άρχισαν να φυσάνε και προκάλεσαν πολύ μεγάλη θαλασσοταραχή η οποία έρριξε πάλι το πλοίο μακριά από τον προορισμό του.

Από το μυθολογικό αυτό γεγονός επεκράτησε να χρησιμοποιούμε σήμερα τη φράση «άνοιξε ο ασκός του Αιόλου» όταν θέλουμε να εκφράσουμε κατάσταση μεγάλης αναταραχής, αναστάτωσης και σύγχυσης που προήλθε από ένα συγκεκριμένο γεγονός.


 . 
~.~


2 σχόλια:

  1. Chère Carina,
    J'ai étudié la langue grecque pendant 5 ans, lorsque j'étais adolescent et 50 ans après, je sais encore la lire un peu. On étudiait aussi beaucoup la mythologie. J'avoue que je trouvais ces histoires fascinantes. Je ne connaissais pas le l'expression
    "Ouvrir le sac d'Eole" dont l'image poétique est très explicite.
    Bravo pour ton blog.

    Roger

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα Roger!
    Χαίρομαι για την επίσκεψή σου στο blog μου και σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.

    Πέρασα κι εγώ από το δικό σου και είδα ότι τα θέματά σου έχουν να κάνουν με τη μοντέρνα γλυπτική της φύσης στην φύση...
    Είναι ένα θέμα που παρακολουθώ με ενδιαφέρον.

    Όταν ήμουν 11χρονών ξεκίνησα γαλλικά αλλά πολύ σύντομα έτυχε να σταματήσω.
    Όμως ποτέ δεν είναι αργά....:)

    Καλό βράδυ

    Ελπίζω να τα λέμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή