Σάββατο 21 Ιουλίου 2012

Χριστόφιας: Οι αγορές είναι οι κλεφταράδες της υφηλίου



«Δίνουμε μάχη κάθε χρόνο
να ακούσουμε το μεγάλο νέο της πλήρους ταυτοποίησης
και της διακρίβωσης της τύχης των αγνοουμένων μας»
«Θα είμαι δίπλα στους συγγενείς των αγνοουμένων»
Υπόσχεση προς τους συγγενείς των αγνοουμένων της κυπριακής τραγωδίας του 1974 ότι ως την τελευταία μέρα της θητείας του θα είναι μαζί τους και ότι η δική του φωνή θα είναι και θα προστίθεται στη δική τους φωνή, έδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.

Διαβεβαίωσε ακόμα ότι ο στόχος και ο αγώνας είναι κοινός και θα συνεχιστεί μέχρι όχι μόνο την ταυτοποίηση των λειψάνων των αγνοουμένων αλλά και την υλοποίηση της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την υποχρέωση της Τουρκίας να δώσει πραγματικά στοιχεία για το πού, το πώς και το γιατί των αγνοουμένων.

Στην εκ του προχείρου ομιλία του, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης της Παγκύπριας Οργάνωσης Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων και της Πανελλήνιας Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων, στο Πανόραμα Αγνοουμένων στο Κόρνο, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «κλίνω μαζί σας ευλαβικά το γόνυ στη μνήμη των ανθρώπων που αντιστάθηκαν στο φασιστικό πραξικόπημα της Χούντας και της ΕΟΚΑ Β και θυσιάστηκαν υπερασπιζόμενοι τη Δημοκρατία. Και στη μνήμη βεβαίως των ανθρώπων οι οποίοι προδομένοι έπεσαν αντιστεκόμενοι στις ορδές του Αττίλα. Μεταξύ τους πολλοί αγνοούμενοι που ακόμα δεν γνωρίζουμε ποια είναι η πραγματική τους τύχη και ορισμένοι αγνοούμενοι των οποίων τα λείψανα έχουν ταυτοποιηθεί».

Η νομική ευθύνη ανήκει στη ΔΕΑ και στο UNDP
Αναφερόμενος στο έργο που επιτελείται για το θέμα των αγνοουμένων, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε «Εχω την εντύπωση ότι το Ανθρωπολογικό Εργαστήριο είναι αυτή η Κυβέρνηση που το έχει δημιουργήσει», σημειώνοντας ότι δεν θα αναφερθεί σε έξοδα διότι – όπως υπέδειξε – «αυτά δεν έχουν καμιά σημασία μπροστά στην ανάγκη να μάθουμε την πραγματική τύχη των αγνοουμένων μας».

Το Ανθρωπολογικό Εργαστήριο εργοδότησε αρχαιολόγους και η Επιτροπή (Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους) ανθρωπολόγους αλλά κάποια στιγμή βρέθηκε αντιμέτωπη με το Ινστιτούτο (Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου), εξήγησε.

«Να μην νομίζουμε ότι η επιστημονική πτυχή του θέματος δεν έχει τις αντιπαραθέσεις της, ούτε και να νομίζουμε ότι η νομική πτυχή του θέματος και η νομική ευθύνη ανήκουν στο Ινστιτούτο ή στην Κυπριακή Δημοκρατία. Δεν είναι έτσι τα πράγματα. Η νομική ευθύνη ανήκει στη ΔΕΑ και στο UNDP (United Nations Development Programme). Αυτή είναι η πραγματικότητα» σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην ομιλία του.

Εμείς, πρόσθεσε, «διορίσαμε Επίτροπο ειδικά γι’ αυτό το ζήτημα, ο οποίος ασχολείτο συνεχώς με αυτό το ζήτημα και ποτέ δεν άφησα ήσυχο τον Γιώργο Ιακώβου, ποτέ. Πάντοτε, όχι απλώς τον ρωτούσα, τον πίεζα και ενίοτε τον καταπίεζα γιατί θεωρούσα ότι αυτή η υπόθεση δεν είναι δική σας (των συγγενών των αγνοουμένων) μόνο υπόθεση, είναι και δική μου υπόθεση. Ετσι την αντίκριζα, έτσι την αντικρίζω μέχρι το τέλος της θητείας μου και μετά θα είμαι μαζί σας και δίπλα σας».

Απευθυνόμενος στον Χάρη Συμεωνίδη, Πρόεδρο της Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων 1963-64, τόνισε ότι ο ίδιος ποτέ δεν χρησιμοποίησε αυτά τα βήματα για να κάνει προπαγάνδα περί διζωνικής ή για να κατηγορήσει αντιπάλους.

Υπενθύμισε ότι δεν είναι ο «Χριστόφιας» - όπως είπε – που ανέλαβε τις πολιτικές δεσμεύσεις (της ε/κ πλευράς), ωστόσο «για όλα φταίει ο Χριστόφιας», κατά την έκφρασή του. «Εντάξει θα το υποστώ και αυτό, θα το καταπιώ και αυτό, με θλίψη αλλά θα το καταπιώ», πρόσθεσε.

«Δυστυχώς εκείνος ο οποίος ανέλαβε αυτή την ευθύνη ήταν ένας λαοπρόβλητος άνθρωπος, ο οποίος αντελήφθη ότι θα πληρώσουμε τα τιμήματα - όχι της αφροσύνης μας - της προδοσίας μας και της αυτοχειρίας μας. Αυτός ήταν ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος. Καλή του η ώρα, αιωνία η μνήμη του. Και προέβη σ’ αυτό το συμβιβασμό όχι γιατί ο άνθρωπος ήθελε να συνεχίσει αλλιώς την προδοσία, αλλά γιατί ήθελε να τερματιστεί η κατοχή του 37% του κυπριακού εδάφους, να τερματιστούν τα δεινά των εκτοπισμένων, να τερματιστεί το μεγάλο, το ανθρωπιστικό, το βασανιστικό πρόβλημα για τους αγνοούμενους, για τους εγκλωβισμένους. Όλα αυτά τα είχε υπόψη του ο Μακάριος όταν προέβαινε σ’ αυτόν τον οδυνηρότατο συμβιβασμό», πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Τώρα βρήκαμε ότι είναι λάθος η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία;
Διερωτήθηκε πόσοι Πρόεδροι πέρασαν από τότε μέχρι τώρα. "Τώρα βρήκαμε ότι είναι λάθος η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, τώρα που η Τουρκία έχει το πάνω χέρι δυστυχώς; Γιατί υπάρχουν σκοπιμότητες και οι σκοπιμότητες είναι μέσα στη ψυχή των Ηνωμένων Εθνών και της διεθνούς κοινότητας. Δίνουμε μάχη εδώ και δέκα σχεδόν μέρες να μην περάσουν οι μεθοδεύσεις των Αγγλων που θέλουν να σκοτώσουν και την Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών και να μας αφήσουν εντελώς γυμνούς».

Γίνονται, συνέχισε ο Πρόεδρος, «τέτοιες μεθοδεύσεις. Βαριά τα λόγια που λέει ο Πρόεδρος αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα. Γιατί; Διότι υπάρχουν σκοπιμότητες. Γιατί η Ελλάδα υποφέρει στο βαθμό που υποφέρει σήμερα; Διότι πέρα από τις ευθύνες τις ελλαδικές, υπάρχουν οι σκοπιμότητες. Γιατί αύριο η Κύπρος μπορεί να βρεθεί στη δίνη και στη μέγγενη; Διότι υπήρξαν και εντός αλλά υπάρχουν και εκτός σκοπιμότητες οι οποίες έχουν σχέση με τα συμφέροντα τάξεων και ανθρώπων».

Οι αγορές είναι οι κλεφταράδες της υφηλίου
Στην εκ του προχείρου ομιλία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ακόμα ότι «υπάρχει μια διεθνής - να μου επιτρέψετε να πω - συνωμοσία που ακούει στο όνομα αγορές. Οι αγορές οι λεγόμενες είναι οι κλεφταράδες της υφηλίου. Αυτή είναι η πραγματικότητα, θέλουν να καθυποτάξουν λαούς ολόκληρους υπό τη δική τους εκμετάλλευση και το δικό τους έλεγχο. Αυτό γίνεται. Αρχισαν να το κατανοούν στην Ευρωπαϊκή Ενωση αλλά μέχρι που να το συνειδητοποιήσουν πλήρως δεν ξέρω τι και πόσα τιμήματα θα πληρώσουν οι λαοί της ίδιας της Ενωσης αλλά και ευρύτερα».

Τόνισε ότι «σκοπιμότητες δεν θεωρώ ότι υπήρξαν από καμιά κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και από καμιά κυβέρνηση της Ελληνικής Δημοκρατίας μετά τη μεταπολίτευση».

«Μπορεί να υπήρξαν παραλείψεις; Αποδεκτό και σε ό,τι αφορά εμάς, κάνω και την αυτοκριτική μας. Μπορεί να υπήρξε κάποια ολιγωρία; Αποδεκτό και σε ό,τι αφορά εμάς, κάνω και την αυτοκριτική μας. Αλλά σκοπιμότητα δεν δέχομαι, και δεν θέλω να φύγουμε από δω και να έχουμε την εντύπωση ότι οι σκοπιμότητες της Κυβέρνησης ή του (Γιώργου) Ιακώβου, ή του Χριστόφια έχουν οδηγήσει σ’ αυτή τη στασιμότητα, γιατί έχουμε στασιμότητα», πρόσθεσε.

Δεν είναι άμοιροι ευθυνών οι του Ινστιτούτου
Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ακόμα ότι έδωσε μάχες και με το Ινστιτούτο και με τον Ζιρόντ (τρίτο μέλος της ΔΕΑ). «Δεν είναι άμοιροι ευθυνών οι φίλοι μας του Ινστιτούτου, καθόλου δεν είναι άμοιροι ευθυνών. Παρακλήσεις πόσες; Και με το καλό και με το θυμό και με το παρακαλώ. Δυστυχώς δεν είχα την εξουσία να διατάξω έτσι θα γίνει. Εάν την είχα, θα το έκανα. Σας διαβεβαιώνω πραγματικά διότι είναι πισωγύρισμα, πρώτα - πρώτα είναι ντροπή για την Κυπριακή Δημοκρατία να έχει τις δυνατότητες, τις επιστημονικές, τις υλικές γενικότερα των εγκαταστάσεων, τις γνώσεις και να φεύγει από την Κύπρο αυτό το πρόγραμμα. Εγώ ένοιωσα πραγματικά ντροπή εκ μέρους όλων μας, ως Πρόεδρος εκλελεγμένος της Κυπριακής Δημοκρατίας», σημείωσε.

Εγινε όμως, συνέχισε και πρόσθεσε ότι «εγώ θεώρησα ότι αν είναι να συνεχιστεί αυτή η αντιπαράθεση ακόμα έξι μήνες, ακόμα ένα χρόνο, ας πάει και στο εξωτερικό η ταυτοποίηση. Θέλω αποτέλεσμα όπως και εσείς θέλετε αποτέλεσμα, από κοινού θέλουμε αποτέλεσμα».

Θα είμαι μαζί σας
Απευθυνόμενος προς τους συγκεντρωθέντες, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «θέλω να σας υποσχεθώ ακόμα μια φορά ότι ως την τελευταία μέρα όπου θα εξαντληθεί η θητεία μου θα είμαι μαζί σας, θα είμαι δίπλα σας, η φωνή μου θα είναι και δική σας φωνή και θα προστίθεται στη δική σας φωνή. Αυτό νομίζω το γνωρίζει πολύ καλά η Επιτροπή, έχει πείρα από αυτά, είναι κοινός ο αγώνας και κοινός θα συνεχιστεί μέχρι να έχουμε αποτέλεσμα και το ποθούμενο αποτέλεσμα δεν είναι απλώς η ταυτοποίηση λειψάνων, είναι να γίνει ζωή και πράξη η απόφαση του ΕΔΑΔ για την υποχρέωση της Τουρκίας να δώσει στοιχεία πραγματικά, πού, πώς και γιατί για την τύχη των αγνοουμένων μας».

Απευθυνόμενος σε μια κυρία η οποία κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης φώναξε ότι κάθε χρόνο ακούει τα ίδια, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε πως «όταν δεν έχουμε αποτέλεσμα, το οποίο οφείλεται εν πολλοίς βεβαίως στην κατοχή, ούτε στο Κυπριακό έχουμε αποτέλεσμα, έχουμε οπισθοδρόμηση στο Κυπριακό, αλλά και στις προσπάθειες γι’ αυτό το εντελώς ανθρωπιστικό θέμα, δυστυχώς θα ακούσουμε και τα ίδια. Δίνουμε μάχη κάθε χρόνο να ακούμε και κάτι νέο και ει δυνατό να ακούσουμε το μεγάλο νέο της πλήρους ταυτοποίησης και της διακρίβωσης της τύχης των αγνοουμένων μας. Αυτός είναι ο στόχος, αυτή είναι η προσπάθεια η οποία είναι καθημερινή και θα ενταθεί ακόμα περισσότερο τους επόμενους μήνες».


Πηγή : Η Καθημερινή
 www.kathimerini.com.cy
_________________________________________ 


Χριστόφιας Διεθνής συνωμοσία οι αγορές(video)

   

Δημοσιεύτηκε στις 19 Ιούλ 2012 από

___________________________________________________

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου