Σάββατο 21 Ιουλίου 2012

Πετρέλαιο στη Ελλάδα: Καταφτάνουν έξι κολοσσιαίες πετρελαϊκές εταιρείες




Έξι ηχηρά ονόματα της διεθνούς αγοράς πετρελαίου παρακολουθούν τις εξελίξεις στην ελληνική αγορά υδρογονανθράκων, όπως προκύπτει από τις επαφές που έγιναν τις τελευταίες εβδομάδες, στο πλαίσιο των διαγωνισμών για τα πετρέλαια της Δυτικής Ελλάδας.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο Capital.gr, οι μεγάλες πετρελαϊκές που δήλωσαν ότι διατηρούν έντονο ενδιαφέρον για την ελληνική αγορά -κάποιες, μάλιστα, εξ αυτών αγόρασαν και τα πακέτα των δεδομένων για τις τρεις περιοχές σε Κατάκολο, Πατραϊκό και Ιωάννινα- είναι οι αμερικανικές ExxonMobil και ConocoPhillips και η γαλλική Total. Εκτός από τις τρεις εταιρείες που δήλωσαν ανοιχτά ότι ενδιαφέρονται για τις προοπτικές της ελληνικής αγοράς, τρεις ακόμα μεγάλοι παίκτες, η Shell, η BP και η Noble Energy, έδωσαν σαφές στίγμα ότι θα μπορούσαν να εμπλακούν σε μεταγενέστερο στάδιο στην ελληνική αγορά.

Όπως αναμενόταν, οι έξι εταιρείες δεν κατέθεσαν προσφορά στον διαγωνισμό του open door. Άλλωστε, τα πιθανά μεγέθη των κοιτασμάτων, αλλά και το γεγονός ότι τα οικόπεδα αυτά αποτελούν -με εξαίρεση το Κατάκολο- πρακτικά ανεξερεύνητες περιοχές, περιόριζαν τους πιθανούς ενδιαφερομένους σε μεσαίες ή και μικρότερες εταιρείες του κλάδου, όπως και συνέβη, εξάλλου. Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, το μεγαλύτερο όφελος από τη διαδικασία του open door είναι ότι η Ελλάδα, ως αγορά, έχει επανέλθει στον διεθνή χάρτη, έστω και εάν οι μεγάλες εταιρείες θεωρούν ότι οι συνθήκες δεν είναι ακόμη ώριμες για να επενδύσουν. Στην πραγματικότητα, η εξέλιξη του open door, αλλά και οι επόμενοι διαγωνισμοί θα αποτελέσουν το «crash test» που θα κρίνει την επιστροφή ή όχι των oil majors στη χώρα μας. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση εταιρειών όπως η BP και η Shell, που δήλωσαν ότι παρακολουθούν την ευρύτερη περιοχή, στην παρούσα φάση, ωστόσο, έχουν ανοιχτεί με επενδύσεις σε μεγάλα οικόπεδα στη Σιβηρία, την Αφρική και σε άλλες περιοχές της Ευρώπης.

Οδηγός, πάντως, για τις εξελίξεις στην ελληνική αγορά θα πρέπει να είναι το μοντέλο της Κύπρου, όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές. Εκεί, το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση ήταν να προσελκύσει επενδυτές στον πρώτο γύρο. Η επιτυχία της γεώτρησης της Noble Energy στο Οικόπεδο 12 έφερε στη συνέχεια στον δεύτερο γύρο προσφορές από ηχηρά ονόματα, όπως της Total, της Gazprom, της Premier Oil, της Marathon Oil, της Delek και της Edison.

Εφόσον, δε, οι έρευνες των εταιρειών που θα αναλάβουν την εκμετάλλευση των οικοπέδων αποδώσουν καρπούς, αποτελεί συνήθη πρακτική για την πετρελαϊκή βιομηχανία η εξαγορά μεριδίων ή ακόμα και ολόκληρων των εταιρειών από μεγαλύτερες, ούτως ώστε να αντληθούν τα απαραίτητα κεφάλαια για την υλοποίηση των επενδύσεων.

Γεγονός παραμένει, πάντως, ότι παραδοσιακά ισχυρά ονόματα της πετρελαϊκής βιομηχανίας, όπως η ExxonMobil, που για το 2011 βρέθηκε στην κορυφή της έγκυρης λίστας του Platts με τις μεγαλύτερες ενεργειακές εταιρείες στον κόσμο, έχουν θέσει υπό παρακολούθηση τη χώρα μας και αναμένουν τις εξελίξεις.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, το θερμόμετρο αναμένεται να ανέβει στο κατακόρυφο, όταν θα είναι διαθέσιμα τα επιπλέον στοιχεία από τις νέες τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες.

Το προφίλ των μνηστήρων της Δυτικής Ελλάδας

Θετικό ήταν το πρώτο δείγμα επενδυτικού ενδιαφέροντος στον περίφημο διαγωνισμό open door, καθώς κατατέθηκαν πάνω από μία προσφορές για καθεμία από τις τρεις περιοχές που διατέθηκαν από το ελληνικό Δημόσιο. Στον διαγωνισμό κατέθεσαν προσφορές αξιόλογες και γνωστές εταιρείες, ενώ ξεχωρίζουν οι κοινοπραξίες των δύο ελληνικών εταιρειών έρευνας και παραγωγής, των ΕΛΠΕ και της Energean Oil & Gas.

ΕΛΠΕ

Τα Ελληνικά Πετρέλαια κατεβαίνουν στους διαγωνισμούς με προσφορές για τον Πατραϊκό και τα Ιωάννινα, με δύο καταξιωμένες εταιρείες της αγοράς, την ιταλική Edison και τη σκοτσέζικη Melrose. Η Edison, στον τομέα του πετρελαίου, διαθέτει 80 συμμετοχές σε παραχωρήσεις έρευνας και παραγωγής σε Ιταλία, Αίγυπτο, Κροατία, Αλγερία, Ιράν, Νορβηγία, Βρετανία και Ακτή Ελεφαντοστού. Τα επιβεβαιωμένα αποθέματά της ανέρχονται σε περίπου 340 εκατ. βαρέλια και η ημερήσια παραγωγή της σε 45 χιλ. βαρέλια. Η Melrose δραστηριοποιείται αποκλειστικά στην έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων, με παρουσία σε 16 παραχωρήσεις σε Βουλγαρία, Αίγυπτο, Ρουμανία, Γαλλία και ΗΠΑ, με παραγωγή περίπου 28 χιλ. βαρέλια και επιβεβαιωμένα και πιθανά αποθέματα υδρογονανθράκων περίπου 520 εκατ. βαρέλια.

πηγή: ΤΗΕINSIDER

___________________________________________


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου