Σάββατο 18 Αυγούστου 2012

Celtic - Scotland - Hevia.



 
από

Η ΚΕΛΤΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ
 

Οι Κέλτες ήταν ένας μυστηριώδης λαός. Πολλοί λαοί ανάμεσα τους και οι Έλληνες τους θεωρούσαν φοβερούς και πολύ επικίνδυνους, αφού ήταν πολεμοχαρείς και λεηλατούσαν όπου επιτίθονταν . Τώρα πλέον έχει αποκατασταθεί η φήμη τους και θεωρούνται πολύ θαρραλέοι.

Η κέλτικη μουσική είναι άγνωστη στους περισσότερους. Ο όρος αυτός χρησιμοποιήθηκε από πολλούς καλλιτέχνες για να περιγράψει μια ευρεία ομάδα μουσικών ειδών που εξελίχθηκε απο τη λαϊκή μουσική της Δυτικής Ευρώπης.

Υπάρχουν έξι κέλτικες φυλές και τις ομαδοποιούν σε δύο μεγάλες ομάδες ανάλογα την γλωσσική τους κληρονομιά. Η μία ομάδα είναι η Q-Celtic με τους Ιρλανδούς, Σκωτσέζους, Γαλάτες και Μαννίν και η άλλη είναι η P- Celtic με τους Βρετανούς, Ουαλλούς, Κορνουάλους. Αν και υπάρχουν διαφορές μεταξύ των χωρών αυτών από θέματα ρυθμού και παράδοσης παρόλαυτά όλες κινούνται γύρω από τον ίδιο άξονα.

Το περιεχόμενο των κέλτικων τραγουδιών έχει διάφορα θέματα. Άλλα μιλάνε για την φύση, τα δάση, τη θάλασσα, άλλα για ηρωικά κατορθώματα, ήρωες, πολεμιστές ,ιππότες και άλλα για αγάπη,ειρήνη, έρωτα, πάθος. Τα κέλτικα είναι γλυκά τρυφερά τραγούδια με μελωδικές φωνές .

Βασικό όργανο τη κέλτικης μουσικής είναι η γκάιντα, το οποίο είναι το παραδοσιακό όργανο της Σκωτίας. Η γκάιντα αποτελεί ιερό όργανο των Σκωτσέζων αφού με αυτήν συνοδεύουν τους νεκρούς στο τελευταίο τους ταξίδι. Το όργανο αυτό κυνδύνεψε να χαθεί. Αυτός ο κύνδυνος προήλθε από το Αγγλικό στέμα, αφού μετά την κατάκτηση της Σκωτίας από αυτούς απαγόρευσαν την γκάιντα και το κιλτ ( παραδοσιακή Σκωτσέζικη φορεσιά) ,με τιμωρία την εκτέλεση του παραβάτη. Παρά αυτό το γεγονός κατάφεραν να κρατήσουν ζωντανή την παράδοση του μουσικού οργάνου της γκάιντας καθώς και να φοράνε κιλτ. Αργότερα οι Άγγλοι σταμάτησαν να τους κυνηγούν. Άλλα μουσικά όργανα που χρησιμοποιούν στη κέλτικη μουσική είναι το βιολί, η άρπα, πίπιζα, μαντολίνο, φλάουτο κ.α.

Στοιχεία της κελτικής μουσικής εντοπίζονται ακόμα και στις μέρες μας, σε πολλές ιρλανδικές μπαλάντες και σε ορισμένα ποπ τραγούδια. Σε πολλές ταινίες υπάρχει η η μουσική αυτή, όπως του Αστερίξ και Οβελίξ, καθώς και στον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών όπου εδώ βέβαια έχουμε ένα συνδυασμό κλασσικής μουσικής και Κέλτικης.

Γενικότερα η κελτική μουσική(και ιδιαίτερα οι μπαλάντες)μας παραπέμπει σε ένα παραμυθένιο κόσμο γεμάτο νεράϊδες και μάγους. Η ψυχή του ανθρώπου ενώνεται με το φανταστικό κόσμο και αφήνεται στη μαγεία του ήχου.

πηγή: ΕΟΕ

~*~

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου