Δευτέρα, 10 Ιουνίου 2013

Ο Πάπας αναγνώρισε τη γενοκτονία των Αρμενίων
«Η πρώτη γενοκτονία του εικοστού αιώνα». Έτσι προσδιόρισε ο Πάπας Φραγκίσκος τη σφαγή των Αρμενίων κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, μεταξύ των ετών 1915 και 1918, σύμφωνα με τα αρμενικά μέσα ενημέρωσης.

Η αναγνώριση του Πάπα ήρθε μετά τη συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία της Αρμενικής Αποστολικής Εκκλησίας.

Μάλιστα, Το 2006, κατά τη διάρκεια μια τελετής στο Μπουένος Άιρες που ήταν αφιερωμένη στην 91η επέτειο των τραγικών γεγονότων, ο κατόπιν Πάπας, είχε καθορίσει τη σφαγή των Αρμενίων, ως «το μεγαλύτερο έγκλημα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας εναντίον του αρμενικού λαού και όλης της ανθρωπότητας».

Υπενθυμίζεται, ότι πριν αναδειχθεί επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, ο Φραγκίσκος ο Α΄, ως καρδινάλιος της Αργεντινής, είχε καθορίσει τις σφαγές των Αρμενίων από τους Οθωμανούς ως Γενοκτονία.
enikos.gr

__


Ιταλία: "Ο πάπας θέλει να μεταβεί στην Αρμενία",
γράφει η εφημερίδα της Ρώμης "Ιλ Μεσατζέρο"

"Ο πάπας θέλει να πάει στην Αρμενία", τιτλοφορεί σημερινό της άρθρο η εφημερίδα της Ρώμης "Ιλ Μεσατζέρο".

Όπως αναφέρει η "Ιλ Μεσατζέρο", η κυβέρνηση της Αρμενίας κάλεσε επίσημα τον Αργεντινό ποντίφικα να επισκεφθεί, το 2015, το Γιερεβάν, στα πλαίσια των τελετών μνήμης για τα εκατό χρόνια από την Γενοκτονία των αρμενίων.

Ο πνευματικός πατέρας των ρωμαιοκαθολικών απάντησε στον Αρμένιο πρέσβη στο Βατικανό, ότι "θα κάνει ότι του είναι δυνατόν" για να πραγματοποιήσει το ταξίδι αυτό.
Όπως αναφέρει ο ιταλικός τύπος, "όταν ήταν αρχιεπίσκοπος του Μπουένος 'Αιρες, ο πάπας Βεργκόλιο είχε τονίσει, με ξεκάθαρο τρόπο, ότι "αυτή των Aρμενίων ήταν η πρώτη γενοκτονία του περασμένου αιώνα".

"Η επίσκεψη αυτή θα συμβολίσει τις χριστιανικές αρχές. Η επέτειος του 2015, έχει μεγάλη σημασία, διότι πρέπει να κάνουμε ότι μας είναι δυνατόν για να μην λησμονηθεί το 1,5 εκατομμύριο νεκρών και αγνοουμένων μας που κάποιοι παρά τις τόσες μαρτυρίες φωτογραφίες και ντοκουμέντα, συνεχίζουν να αμφισβητούν", υπογράμμισε ο νέος πρέσβης της Αρμενίας παρά την Αγία Έδρα, Μιχαήλ Μινασιάν.

Όπως γράφει, τέλος, η εφημερίδα της ιταλικής πρωτεύουσας, "πρόθεση της καθολικής εκκλησίας της Αρμενίας είναι να τελέσει ο ποντίφικας μια μεγάλη λειτουργία εις μνήμην των θυμάτων, ει δυνατόν, μπροστά στο μνημείο Μετς Γιεγκέρν που συμβολίζει αυτό που είναι γνωστό πλέον ως το μεγάλο κακό, τις μαζικές εκτελέσεις και τον εκτοπισμό των αρμενίων από μέρους των Νεότουρκων".

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

__Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου