Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014

Ασύλητος μακεδονικός τάφος στη Βεργίνα



12/11/2014

o


ο

http://s.kathimerini.gr/resources/2014-11/nekrotafeioaigwn-thumb-large.jpg



Ένας ακόμη μακεδονικός τάφος -και μάλιστα, όπως υποστηρίζει η ανασκαφέας του, ασύλητος- εντοπίστηκε πρόσφατα στο νεκροταφείο των Αιγών.
Η ανακοίνωση έγινε από την ίδια την ανασκαφέα Αγγελική Κοτταρίδη, με ανάρτησή της σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, χθες τα μεσάνυχτα -λίγες μόνο ώρες πριν από την προαναγγελθείσα δημοσιοποίηση των νέων ευρημάτων στην ανασκαφή της Αμφίπολης, που μονοπωλεί το ενδιαφέρον των μέσων ενημέρωσης, από το Υπουργείο Πολιτισμού.
Η διαδικτυακή αρχαιολογική ανακοίνωση συνοδεύεται από φωτογραφία μεταλλικού κάδου, σκεύος συμποσίου στο οποίο ανακάτευαν τον οίνο και το νερό, στη θέση που βρέθηκε πεσμένος, στο δάπεδο του τάφου. Το αγγείο είναι χάλκινο, φέρει δείγματα οξείδωσης, και φέρει διακόσμηση που καταδεικνύει το «εξαιρετικό επίπεδο της μακεδονικής μεταλλουργίας», όπως η ίδια η κ. Κοτταρίδη υπογραμμίζει στην ανάρτησή της.
Σύμφωνα πάντα με την ανάρτηση της αρχαιολόγου, στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης περισσότερα στοιχεία για την αρχαιολογική ανακάλυψη θα δοθούν «όταν ολοκληρωθούν οι ανασκαφές...».

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Στο νεκροταφείο των τύμβων των Αιγών βρέθηκε ένας αρκετά μεγάλος κτιστός τάφος (κιβωτιόσχημος όχι ναόσχημος δηλ. 'μακεδονικός') που μάλιστα είναι ασύλητος, μια ευχάριστη εξαίρεση, αφού η νεκρόπολη των Αιγών λεηλατήθηκε άγρια από τους Γαλάτες μισθοφόρους του Πύρρου το 276 π.Χ και σπάνια έχουμε την ευκαιρία να βρίσκουμε αδιατάρακτες ταφές. Ο νεκρός είναι ένας άνδρας που πέθανε στα χρόνια του Μεγάλου Αλεξάνδρου (336-323 π.Χ.). Υπάρχει ένα ενδιαφέρον σύνολο ταφικών δώρων που, αν όλα πάνε καλά, θα παρουσιαστούν στην πρώτη μεγάλη έκθεση που παρουσιάζουμε για τα εγκαίνια του νέου μουσείου των Αιγών. Για να πάρετε μια μικρή εντύπωση της εικόνας που αντικρίσαμε σήμερα μια φωτογραφία με τον κάδο (σκεύος συμποσίου στο οποίο ανακάτευαν τον οίνο με νερό) στη θέση που βρέθηκε, πεσμένος στο δάπεδο του τάφου.... τα διάφορα 'σκουπίδια' που φαίνονται γύρω του είναι υπολείμματα από οργανικά υλικά, ξύλα κ.λπ. που σχετίζονται με το ανάκλιντρο του νεκρού... Και μια λεπτομέρεια από τη διακόσμηση του αγγείου για να χαρείτε το εξαιρετικό επίπεδο της μακεδονικής μεταλλουργίας».

Πηγή: kathimerini.gr


o


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου