Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2011

Μυρμήγκι





*

αναδημοσίευση από wikipedia
Τα μυρμήγκια είναι κοινωνικά έντομα της οικογένειας Formicidae ( /fɔrˈmɪsɨdiː/) και μαζί με τις σφήκες και τις μέλισσες, αποτελούν την τάξη Υμενόπτερα. Τα μυρμήγκια εξελίχθηκαν από τους σφηκοειδείς προγόνους τους στα μέσα της Κρητιδικής περιόδου 110 έως 130 χρόνια πριν και διαχωρίστηκαν από αυτούς μετά την εποχή των ανθοφόρων φυτών. Υπολογίζεται ότι υπάρχουν 22.000 είδη από τα οποία έχουν ταξινομηθεί περισσότερα από 12.500. Διακρίνονται εύκολα από τις αρθρωτές κεραίες τους και τη χαρακτηριστική δομή του σώματός τους καθώς τα τμήματά του ενώνονται με μικρές αρθρώσεις και η μέση τους είναι ιδιαίτερα λεπτή.

Τα μυρμήγκια σχηματίζουν αποικίες με μέγεθος που ποικίλει από μερικές δεκάδες θηρευτές που ζουν σε μικρές φυσικές κοιλότητες έως κοινωνίες με υψηλή οργάνωση που καλύπτουν μεγάλες περιοχές και αποτελούνται από εκατομμύρια μέλη. Οι μεγαλύτερες αποικίες αποτελούνται κυρίως από στείρα άπτερα θηλυκά που σχηματίζουν τάξεις "εργατών", "στρατιωτών", ή άλλες εξειδικευμένες ομάδες. Σχεδόν όλες οι αποικίες μυρμηγκιών έχουν κάποια γόνιμα αρσενικά που αποκαλούνται κηφήνες και ένα ή περισσότερα γόνιμα θηλυκά που αποκαλούνται βασίλισσες. Οι αποικίες περιγράφονται κάποιες φορές ως υπεροργανισμοί επειδή τα μυρμήγκια μοιάζουν να συμπεριφέρονται σαν μια ενιαία ύπαρξη, καθώς εργάζονται συλλογικά για να υποστηρίξουν την αποικία.
Τα μυρμήγκια μελιού αποθηκεύουν τροφή για να μην κινδυνέψει η αποικία από λιμό.

Τα μυρμήγκια έχουν αποικίσει σχεδόν κάθε ηπειρωτική περιοχή της Γης. Τα μόνα μέρη στα οποία δεν υπάρχουν αυτόχθονες πληθυσμοί μυρμηγκιών είναι η Ανταρκτική και κάποια απομακρυσμένα ή αφιλόξενα νησιά. Τα μυρμήγκια ευημερούν σχεδόν σε όλα τα οικοσυστήματα, και αποτελούν ίσως και το 15-25% της βιομάζας των ζώων της ξηράς.Η επιτυχία τους σε τόσα πολλά περιβάλλοντα έχει αποδοθεί στην κοινωνική τους οργάνωση και την ικανότητά τους να τροποποιούν οικοτόπους, να αξιοποιούν πόρους και να αμύνονται. Η μακροχρόνια παράλληλη εξελικτική πορεία τους με άλλα είδη δημιούργησε μιμητικές, συμβιωτικές, παρασιτικές σχέσεις και σχέσεις αμοιβαιότητας.

Όλες οι αποικίες παρουσιάζουν καταμερισμό εργασίας, επικοινωνία μεταξύ των ατόμων, και ικανότητα επίλυσης περίπλοκων προβλημάτων.Αυτοί οι παραλληλισμοί με τις ανθρώπινες κοινωνίες έχουν αποτελέσει πηγή έμπνευσης και αντικείμενο μελέτης.

Αναπαραγωγή και ανάπτυξη

Η ζωή του μυρμηγκιού ξεκινάει από ένα αυγό. Αν το αυγό είναι γονιμοποιημένο, το μυρμήγκι που θα γενννηθεί θα είναι θηλυκό ειδάλλως θα είναι αρσενικό. Τα μυρμήγκια αναπτύσσονται με πλήρη μεταμόρφωση με τις προνύμφες να περνούν από τη φάση της νύμφης πριν να αναδυθεί ως ενήλικας. Η προνύμφη παραμένει σχεδόν ακίνητη και οι εργάτριες την ταίζου και τη φροντίζουν. Το φαγητό δίνεται στην κάμπια με τροφάλλαξη. Με τον ίδιο τρόπο μοιράζονται οι ενήλικες την τροφή που είναι αποθηκευμένη στο "κοινό στομάχι". Επίσης στις κάμπιες δίνεται κάποιες φορές στέρεα τροφή όπως τροφικά αυγά (αυγά που έχουν γεννηθεί για να αποτελέσουν τροφή), τμήματα θηράματος και καρπούς που μεταφέρονται από πεπειραμένες εργάτριες. Σε κάποια είδη η κάμπιες μεταφέρονται απευθείας επάνω στη λεία για να τραφούν.



Βασίλισσα μυρμηγκιών

Βασίλισσα, σε μια αποικία μυρμηγκιών, είναι ένα ενήλικο θηλυκό μυρμήγκι, ικανό να αναπαραχθεί. Αυτή πρόκειται να είναι η μητέρα όλων των άλλων μυρμηγκιών της αποικίας. Κάποια θηλυκά μυρμήγκια δε χρειάζεται να ζευγαρώσουν για να παράξουν απογόνους, καθώς αναπαράγονται μέσω ασεξουαλικής παρθενογένεσης ή κλωνοποίησης και τα μυρμήγκια που γεννιούνται είναι όλα θηλυκα. Στα περισσότερα είδη τα νεαρά μυρμήγκια εξελίσσονται από προνύμφες με συγκεκριμένη διατροφή ώστε να γίνουν σεξουαλικά ώριμα.

Ανατομία

Ανατομικά η βασίλισσα μοιάζει πολύ με τα άλλα μυρμήγκια του είδους της, είναι ωστόσο αρκετά μεγαλύτερη από τα υπόλοιπα μυρμήγκια της αποικίας. Οι βασίλισσες, όπως και τα άλλα μυρμήγκια έχουν ένα σκληρό εξωτερικό περίβλημα που λέγεται εξωσκελετός., και τ σώματά τους χωρίζονται σε τρία κύρια μέρη: το κεφάλι, το θώρακα και και την κοιλιά. Έχουν ένα ζευγάρι αρθρωτών κεραιών που μπορούν να τις επιμηκύνουν όταν επεξεργάζονται ένα αντικείμεννο. Αντίθετα όμως με τα άλλα μυρμήγκια οι νεαρές βασίλισσες έχουν τέσσερα φτερά. Αυτά χρησιμοποιούνται μόνο για την πτήση του ζευγαρώματος, και αργότερα αποκολλούνται είτε από την ίδια τη βασίλισσα είτε από του εργάτες της που τα αφαιρούν ροκανίζοντάς τα. Επίσης οι βασίλισσες και τα αρσενικά μυρμήγκια των περισσότερων ειδών έχουν τρία μάτια που θυμίζουν χάντρες στο κέντρο του πίσω μέρους του κεφαλιού τους επιπρόσθετα των σύνθετων ματιών τους.

Μετάφραση από: http://en.wikipedia.org/wiki/Queen_ant


 

Κατασκευή φωλιάς

Πολλά μυρμήγκια φτιάχνουν μεγάλες φωλιές, ενώ άλλα είδη είναι νομαδικά και δε χτίζουν μόνιμες κατασκευές. Τα μυρμήγκια φτιάχνουν είτε υπόγειες φωλιές, είτε τις κατασκευάζουν πάνω σε δέντρα. Οι μυρμηγκοφωλιές μπορεί να βρίσκονται στο έδαφος, κάτω από πέτρες, κάτω από πεσμένα τμήματα δέντρων ή μέσα σε αυτά, μέσα σε κοιλότητες κορμών ή ακόμα και σε βελανίδια. Τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή συμπεριλαμβάνουν χώμα καθώς και υλικά προερχόμενα από φυτά, και τα μυρμήγκια επιλέγουν προσεκτικά την τοποθεσία της φωλιάς τους. Τα μυρμήγκια του είδους Temnothorax albipennis αποφεύγουν τοποθεσίες όπου υπάρχουν νεκρά μυρμήγκια, καθώς μπορεί να υποδεικνύουν την ύπαρξη παρασίτων ή ασθενειών. Εγκαταλείπουν γρήγορα τη φωλιά τους στην πρώτη ένδειξη κινδύνου. 


__________



Κατέγραψαν τη γλώσσα των μυρμηγκιών


Ερευνητές ανακάλυψαν τον τρόπο επικοινωνίας τους και
πώς τον εκμεταλλεύεται μια πεταλούδα για να την κάνουν βασίλισσα!

Το ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι ότι οι ερευνητές διαπίστωσαν πως οι εργάτες ξεγελιούνται σε τέτοιον βαθμό από τις κάμπιες που δεν διστάζουν να επιτεθούν ακόμη και στις πραγματικές βασίλισσές τους. Οι ερευνητές τοποθέτησαν στον ίδιο χώρο βασίλισσες και κάμπιες. Οι βασίλισσες αναγνώριζαν αμέσως τις κάμπιες και άρχισαν να επιτίθενται σε αυτές. Προς έκπληξη των ερευνητών, οι εργάτες προστάτευσαν τις κάμπιες επιτιθέμενοι στις βασίλισσες!
 
© Τhe Τimes, 2009
__________________________________

 

Πώς επικοινωνούν τα μυρμήγκια;


Πολλές φορές, τα μυρμήγκια που κουβαλούν προμήθειες στη φωλιά τους συναντούν κάποιο εμπόδιο, και τότε σπεύδουν κι άλλα για να τα βοηθήσουν. Πώς τα άλλα μυρμήγκια αντιλαμβάνονται ότι πρέπει να πάνε για να βοηθήσουν;
Τα μυρμήγκια ζουν σε έναν κόσμο γεμάτο φερομόνες, κάποιες ουσίες που αναδίνουν οσμές και εκκρίνονται από το σώμα τους. Κάθε φερομόνη σημαίνει κάτι διαφορετικό και υπάρχουν φερομόνες σχεδόν για κάθε περίπτωση. Για παράδειγμα, υπάρχουν φερομόνες κινητοποίησης, που τις εκπέμπουν τα μυρμήγκια όταν αντιμετωπίζουν προβλήματα. Μόλις τις αντιληφθούν τα άλλα μυρμήγκια, σπεύδουν αμέσως να βοηθήσουν, και έτσι εξηγείται η γρήγορη αντίδρασή τους. Υπάρχει, επίσης, μια φερομόνη «ενταφιασμού», που απελευθερώνεται όταν ένα μυρμήγκι πεθαίνει. Τότε τα άλλα μυρμήγκια μεταχειρίζονται το ψόφιο μυρμήγκι σαν σκουπίδι, και το βγάζουν έξω από τη φωλιά.
Τα μυρμήγκια αντιδρούν τυφλά στις φερομόνες. Σε πειράματα, ψέκασαν ζωντανά μυρμήγκια με φερομόνη ενταφιασμού. Τότε, τα άλλα μυρμήγκια, αδιαφορώντας που τα ψεκασμένα μυρμήγκια χτυπιόνταν και δάγκωναν, τα αντιμετώπιζαν σαν να ήταν ψόφια και τα έσερναν έξω από τη φωλιά.
http://www.scienceillustrated.gr/?p=849

 __________________________________

  Buidling a new ant home - Ant Attack - BBC



____________________________________________


* σχετικά με τη φωτογραφία της ανάρτησης

Ο ούγγρος φωτογράφος Μπενς Ματέ κέρδισε το φετινό βραβείο Veolia Εnvironnement Wildlife Ρhotographer of the Υear, το οποίο απονέµουν το Βρετανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και το «Wildlife Μagazine» του ΒΒC, µ' αυτήν τη φωτογραφία που φέρει τον τίτλο «Ενα θαύµα µυρµηγκιών» και απεικονίζει µυρµήγκια που τρώνε φύλλα σ' ένα τροπικό δάσος της Κόστα Ρίκα. Η ποικιλία µεγέθους των κοµµατιών που κόβουν είναι εντυπωσιακή,µερικές φορές µικρά µυρµήγκια φαίνονται να µεταφέρουν τεράστια κοµµάτια, ενώ µεγαλύτερα µυρµήγκια να κουβαλάνε πολύ µικρότερα. «Λατρεύω την αντίθεση ανάµεσα στην απλότητα της ίδιας της φωτογραφίας και την πολυπλοκότητα της συµπεριφοράς», δήλωσε ο Ματέ για τη φωτογραφία του. Καθώς ξάπλωσε στο έδαφος για να τραβήξει τη φωτογραφία, ο φωτογράφος ανακάλυψε επίσης τη συµπεριφορά κάποιων τοπικών µικρών αραχνών, που τον γέµισαν τσιµπήµατα.
Τα Νέα

ΠΗΓΗ: http://www.pentapostagma.gr/2010/10/blog-post_4575.html#ixzz1hvMsBGTW


επιμέλεια :  CaRiNa

 __



2 σχόλια:

  1. "να μην στερέψουμε" λέω συχνά στον ευατό μου για ευχή.

    Καλή Χρονιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. σημαντική ευχή e-Apenanti

    θα το ευχηθώ κι εγώ μαζί σου
    για μας και για όλο τον κόσμο...,

    υγεία και καλή χρονιά
    (τουλάχιστον καλύτερη από από αυτή που φεύγει...)

    σ'ευχαριστώ πολύ ! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή