Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

" Good Bye Lenin! "





Σκηνοθεσία:Wolfgang Becker 
Σενάριο:Bernd Lichtenberg, Wolfgang Becker 
Cast:Daniel Brühl (Alexander 'Alex' Kerner), Katrin Saß (Christiane Kerner ), Chulpan Khamatova (Lara), Maria Simon (Ariane Kerner), Florian Lukas (Denis)
Είδος: Δραματική, Κωμωδία
Διάρκεια: 121'
Γλώσσα: Γερμανικά, Αγγλικά
Χώρα: Γερμανία 



Το "Good Bye Lenin!"είναι μία δραματική-κωμική κινηματογραφική ταινία, Γερμανικής παραγωγής, που προβλήθηκε παγκόσμια το 2003. Πολλοί θεωρούν πως έχει στοιχεία οσταλγίας (όρος που περιγράφει την νοσταλγία για την Ανατολική Γερμανία όπως ήταν πριν την ένωση των δύο Γερμανιών). Σκηνοθέτης της είναι ο Βόλφγκανγκ Μπέκερ, ενώ πρωταγωνιστούν οι Daniel Brühl, Katrin Saß, Chulpan Khamatova, Maria Simon and Florian Lukas. Την μουσική της ταινίας έγραψε ο Γιάν Τιρσέν.

Κέρδισε 6 βραβεία, μεταξύ αυτών και εκείνο Καλύτερης Ταινίας για το 2003, στα Ευρωπαϊκά Βραβεία Κινηματογράφου, καθώς επίσης και άλλα 9 Γερμανικά. Ακόμα ήταν υποψήφια για Χρυσή Σφαίρα καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας και για το βραβείο Όσκαρ της ίδιας κατηγορίας.

ΥΠΟΘΕΣΗ

Στο Ανατολικό Βερολίνο του 1989 η Christiane Kerner, ταυτισμένη με την Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας και υποστηρικτής του κόμματος που κυβερνά, παθαίνει καρδιακή προσβολή και πέφτει σε κώμα, όταν βλέπει τον γιο της Alexander να συμμετέχει σε μια πορεία υπέρ της ελευθερίας του τύπου και να ξυλοκοπείται από αστυνομικούς. Όταν συνέρχεται έπειτα από μήνες απ’ το κώμα, ο γιατρός ανακοινώνει στον Alexander και στην αδερφή του Ariane, πως οποιοδήποτε σοκ μπορεί να είναι καθοριστικό για τη ζωή της μητέρας τους. Στο μεταξύ όμως η Γερμανία έχει ενοποιηθεί, το καθεστώς έχει καταρρεύσει και το τείχος έχει πέσει. Ο Alexander αποφασίζει να αναπαραστήσει την Ανατολική Γερμανία μέσα στο δωμάτιο της μητέρας του, χωρίς να της πει τι έχει συμβεί, ώστε να μην υπάρξει δυσάρεστη εξέλιξη στην υγεία της. Κάποια στιγμή η Christiane βγαίνει, χωρίς να την αντιληφθούν οι υπόλοιποι, έξω από το σπίτι και αντικρίζει δυτικά αυτοκίνητα, διαφημίσεις δυτικών καταστημάτων όπως το IKEA, με αποκορύφωμα ένα ελικόπτερο που μεταφέρει ένα κομμάτι από άγαλμα του Λένιν. Ο Alexander δικαιολογεί όπως-όπως τα γεγονότα και με τον συνάδελφό του Denis (που έχει όνειρο να γίνει σκηνοθέτης), δημιουργεί τηλεοπτικές εκπομπές και δελτία με φανταστικές ειδήσεις (τα οποία τα μεταδίδει μέσω βίντεο στη μητέρα του), που δικαιολογούν αυτά που είχε δει η Christiane. Στο μεταξύ η Ariane έχει παντρευτεί έναν Δυτικογερμανό, τον Rainer, ενώ συναντά τυχαία (χωρίς εκείνος να την γνωρίσει) τον πατέρα της που ήταν φυγάς στο Δυτικό Βερολίνο.


 από βικιπαίδεια

________________________________ 



The famous poignant scene from Goodbye Lenin
when Alex's mother first sees reunited Germany.


http://www.youtube.com/watch?v=Kehu8QBHCCk
________________________________________



4 σχόλια:

  1. Είναι φοβερή ταινία. Εκπληκτική και πολύ έξυπνη στο σενάριο και τη σκηνοθεσία της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. θα συμφωνήσω με το δείμο... όταν την είδα, πάνε χρόνια τώρα, την είχα απολαύσει, αληθινά... η μετάβαση από το καθεστώς του Χόνεκερ στη νεα κατάσταση και τα ευρήματα αποδίδονται με τρόπο ευφυέστατο και κωμικοτραγικό βέβαια... την καλησπέρα μου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @ καλησπέρα δείμο,
    απολογούμαι, για την καθυστέρηση απόκρισης

    πραγματι,είναι μια υπέροχη ταινία τόσο ως προς το θέμα της και τον τρόπο που το πραγματεύεται,
    όσο και για την πλοκή και την σκηνοθεσία...
    πολύ καλή !

    σ' ευχαριστώ πολύ για την παρουσία σου
    ελπίζω να τα λέμε...
    νά'χεις ένα όμορφο βράδυ :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @ ναι,νημερτή
    νομίζω ότι ο Μπέκερ,με ανάλαφρο,εύπεπτο τρόπο,προσέγγισε δύσκολα ,σύνθετα θέματα...
    το γλυκόπικρο και το κωμικοτραγικό ως συσυνταγή,απέδωσε θαυμάσια...

    σημαντικό βέβαια ,δεν είναι μόνο το τι τίθεται (ως θέαμα)...
    αλλά και από ποια γωνία προ-τίθεται (ο θεατής) -
    στην μεταβατική πραγματικότητα που εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια του ...

    καλό βραδάκι :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή