Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012

Ο έρωτας στα χρόνια της χολέρας




 "Despedida" Official Music Video - Love in the Time of Cholera (Trailer)


Ο ΕΡΩΤΑΣ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΧΟΛΕΡΑΣ

«Ο έρωτας στα χρόνια της χολέρας» είναι ένα μυθιστόρημα του Κολομβιανού Νομπελίστα συγγραφέα Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες που εκδόθηκε πριν από περίπου 25 χρόνια και γνώρισε μεγάλη επιτυχία. Αξιοσημείωτο είναι πως ο Μάρκες βραβεύθηκε με το Νόμπελ πριν κυκλοφορήσει το συγκεκριμένο έργο, ενώ πολλοί το κατατάσσουν ως το δεύτερο αριστούργημα του συγγραφέα  μετά το «Εκατό χρόνια μοναξιάς». Όπως και πολλά άλλα λογοτεχνικά αριστουργήματα, έτσι κι αυτό βρήκε τον δρόμο για να μεταφερθεί στη μεγάλη οθόνη.
     
Το μυθιστόρημα του Μάρκες δικαίως έχει κερδίσει μια θέση στο πάνθεον της παγκόσμιας λογοτεχνίας, ως ένα εκ των σπουδαιότερων βιβλίων του 20ου αιώνα. Ο νεαρός Φλορεντίνο Αρίσα, σε μια από τις καθημερινές παραδόσεις που κάνει για λογαριασμό του τοπικού ταχυδρομείου, γνωρίζει και ερωτεύεται τη νεαρή Φερμίνα Δάσα. Στην αρχή, η νεαρή κοπέλα διστάζει, όμως η επιμονή και οι εξομολογήσεις του νεαρού Αρίσα θα τη μαγέψουν και γρήγορα θα τον ερωτευτεί. Όμως οι διαθέσεις του πατέρα της είναι διαφορετικές από τις επιθυμίες του ζευγαριού. Μετακομίζουν στην επαρχία και ο Αρίσα μένει μόνος σε μία πόλη που μαστίζεται από τη χολέρα. Οι ημέρες, οι μήνες, τα χρόνια περνούν δύσκολα για τον νέο. Μετά από καιρό, η Φερμίνα Δάσα επιστρέφει στην πόλη και ο Αρίσα τρέχει για να βρει την παλιά του αγαπημένη. Εκείνη, όμως, έχει παντρευτεί έναν γιατρό και, όπως κάθε σωστή κυρία και σύζυγος της εποχής, αρνείται την επαφή με τον Αρίσα. Με την πάροδο του χρόνου, ο Αρίσα ανεβαίνει στην ιεραρχία της εταιρείας με ποταμόπλοια του θείου, ώσπου η εταιρεία περνάει εξ ολοκλήρου στα χέρια του. Παράλληλα, ορμώμενος από την άσβηστη επιθυμία για την πρώτη του αγάπη, βοηθάει ανθρώπους να εκφράσουν τον έρωτά τους, γράφοντας ερωτικά ποιήματα και γράμματα. Ακόμα και η κοινωνική ανέλιξη του Αρίσα, δεν είναι ικανή να κάμψει την αντίσταση της Φερμίνα Δάσα που πλέον έχει κάνει οικογένεια. Τα χρόνια περνούν και ο Αρίσα σβήνει προσωρινά την έλλειψη στις αγκαλιές παροδικών σχέσεων. Όταν ο γιατρός πεθαίνει, ο Αρίσα θα κάνει την τελευταία προσπάθεια για να κερδίσει την Φερμίνα Δάσα. Έχουνε φτάσει και οι δύο σε μεγάλη ηλικία, όμως η επιθυμία του Αρίσα και η μοναξιά της Δάσα κάνουν τις επαφές τους πιο συχνές. Αποφασίζουν να πάνε ένα ταξίδι με πλοίο, όπου θα ολοκληρωθεί ο έρωτάς τους, για πρώτη φορά μετά από 51 χρόνια, 9 μήνες και 4 ημέρες.
Στέφανος Ξένος

~*~

2 σχόλια:

  1. Άραγε σε ποια κατηγορία ταινιών εντάσσεται;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. υγρή νοσηρότητα. πάνε πολλά χρόνια που διάβασα το βιβλίο. δεν ξέρω γιατί πάντως αυτή είναι η γεύση που μου έμεινε. η ταινία; με άγχωσε. περί βιώματος ο λόγος...καλησπέρα CaRiNa

    ΑπάντησηΔιαγραφή